BIFF 2018: 26. september - 4. oktober
Internasjonal dokumentar

Salmon Confidential

ORIGINALTITTEL:
Salmon Confidential
Canada / 2013 / 1 t. 11 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Norsk
MEDVIRKENDE:
Dr. Alexandra Morton
REGI:
Twyla Roscovich
MANUS:
Twyla Roscovich
FOTO:
Twyla Roscovich
PRODUSENT:
Twyla Roscovich
Kafka i laksestimen

Villaksen vest i Canada forsvinner og forskere knytter problemene til sykdom i områdets oppdrettslaks. Når laksen migrerer tilbake til elven de fødtes i for å gyte, svømmer de nemlig gjennom trange sund som er overfylte av oppdrettsanlegg. De canadiske styresmaktene er kjappe med å stikke kjepper i forskernes hjul når de retter beskyldninger mot oppdrettsnæringen, men marinbiologen og aktivisten Alexandra Morton kjemper videre. Hun får hjelp fra forskerkolleger i Bergen til å avdekke laksebransjens hemmeligheter, og hun finner stadig kreative løsninger på hvordan hun kan sikre seg bevis.

Tittelen SALMON CONFIDENTIAL sikter til hemmeligholdet i oppdrettsnæringen og den Kafka-lignende prosessen forskere må gjennom dersom de vil belyse næringslivets skyggesider. Mye penger står på spill: Sykdommer spores til norske selskaper, og deres globale ekspansjon fremstilles som en trussel mot økologisk mangfold. Oppdrettsbaronene vil neppe at du skal se denne filmen.

Vist i 2013

Twyla Roscovich

TWYLA ROSCOVICH er en canadisk dokumentarfilmskaper og undervannsfotograf som blant annet har jobbet for BBC. Nå tar hun hånd om både regi, foto, klipp og fortellerstemme i filmene sine.