BIFF 2018: 26. september - 4. oktober
Checkpoints

Fatal Assistance

ORIGINALTITTEL:
Assistance Mortelle
Belgia / Frankrike / USA / 2013 / 1 t. 40 min.
SPRÅK:
Engelsk/ Fransk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Raoul Peck
REGI:
Raoul Peck
MANUS:
Raoul Peck
FOTO:
Antoine Struyf
PRODUSENT:
Rémi Grellety
Jo flere hjelpeorganisasjoner, jo mer søl

Jordskjelvet i Haiti i 2010 kostet flere hundretusener menneskeliv og de materielle skadene var enorme. Infrastrukturen ble fullstendig ødelagt, og verken myndigheter eller innbyggere kunne gjøre stort annet enn å vente på assistanse utenfra. En rekke nasjoner strømmet til for å tilby økonomisk hjelp og bistand i form av hjelpearbeidere, men etter hvert som rednings- og opprydningsarbeidet skred frem ble det åpenbart at ting ikke fungerte som det skulle. På tross av milliarder i bistand var hjelpeaksjonen håpløst ineffektiv.

I dokumentarfilmen FATAL ASSISTANCE ser den kritikerroste haitiske filmskaperen Raoul Peck nærmere på hva det var som gikk galt. Svaret han finner har vel så mye å gjøre med Haitis historie og vestlige nasjoners fordomsfulle og nedlatende holdning til det katastroferammede landet, som med de rent praktiske utfordringene knyttet til å bygge opp en infrastruktur fra grunnen av.

Vist i 2013

Raoul Peck

RAOUL PECK er en anerkjent dokumentarregissør og tidligere kulturminister for Republikken Haiti. Debutfilmen, THE MAN BY THE SHORE (1993), var den første karibiske filmen som ble vist i konkurranseprogrammet ved filmfestivalen i Cannes.