BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Mongoland
Norge / 2001 / 80
SPRÅK:
Norsk
MEDVIRKENDE:
Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Vegar Hoel, Reidar Ewing, Gro Elin Hjelle, Eigil Jansen, Marco Kanic, Stian Kristiansen, Terje Torkildsen, Gary Cranner Lupovich, Silje Salamonsen, Kyrre Haugen Sydness
REGI:
Arild Østin Ommundsen
MANUS:
Gro Elin Hjelle, Arild Østin Ommundsen, Eigil Jans
FOTO:
Trond Høines
PRODUSENT:
Ingrid Festøy Ottesen
Da gjengen fra Stavanger satte igang med å filme MONGOLAND var det uten statstøtte, og på solide porsjoner idealisme og entusiasme. Nå er filmen blitt en stor suksess - lovprist av såvel publikum som kritikere. Og så langt sett av over 90.000 på kino!
Romantisk komedie om vennskap og kjærlighet.
Om å tro på noe. Om håp.
Om å våge å satse på kjærligheten.

Det er kvelden før lille julaften. Pia kommer hjem til jul etter å ha vært ute å reist i England et halvt år. Målet er å finne Kristoffer, kjæresten som skulle ha vært med på reisen, men som sviktet i siste liten. Og finne han blir mer komplisert enn hun hadde trodd. Kristoffer er som sunket i jorden.

Pia begynner å lete etter Kristoffer og underveis treffer hun på fler mer eller mindre misfornøyde og desillusjonerte personer. Vegar, Pias gamle bestekompis, søvnløs og frustrert over en inbilt fysisk skavank. Rap-artisten Gary som er skuffet over manglende problemer å rappe om. Den britiske oljearbeideren Wayne, med et desillusjonert syn på kjærligheten som brakte han til Norge. Stian, rocke- gitarist som jobber på gartneri fordi platekontrakten gikk fløyten. Samt en prinsippfast taxi-sjåfør. Midt i alt dette dukker nissen opp, og ting begynner å skje...

DETTE SKREV PRESSEN:
****** "PUR LYKKE...MONGOLAND ER ET MIRAKEL. EN SPRELL LEVENDE, VIDUNDERLIG VARM OG DRIVENDE INTELLIGENT FILM...hjertelig og ekte og det gjorde meg glad fra tåballe til isse - MONGOLAND er en fryd på alle plan"
Brita Møystad Engseth, Filmredaksjonen NRK

5: "en kul og morsom film som danser undt Detektor! det skinner igjennon at alle har det gøy, og det smitter! En av årets kuleste filmer så langt" Birger Vestmo, NRK P3

5: "Artig historie, fin humor og bra skuespillere" TV2

"Fin filmfryd...Dette er morsomt" Aftenposten

9 av 10: "90 min med solid underholdning" FilmListen.no

"Strålende! Kanskje bør publikum få hengslet om kjevene, for det er vanskelig å slutte å smile - fra øre til øre." Dagnes Næringsliv

Mongoland har blitt produsert i Stavanger, med lite penger og mye kjærlighet.

"STAVANGER-MILJØET"
Stavangers vesle filmmiljø har fått mye oppmerksomhet de siste årene. To år på rad gikk Gullstolen i Kortfilmfestivalen i Grimstad til filmer fra Stavanger, noe som ble lagt merke til.
Stavanger ble omtalt som et "uvanlig spennende og nyskapende miljø", kjent for å lage gode filmer av lite penger.

BAK KAMERA:
Arild Østin Ommundsen (f.1969) debuterer som spillefilm-regissør. Han er utdannet ved regi-linja på Høgskolen i Stavanger. I 1999 vant han Gullstolen i Kortfilmfestivalen i Grimstad med "Før solen står opp". Han har tidligere laget kortfilmene "Hatari: Ufo!" og "Hevnens Demon". Har vært ansatt som regissør i Deadline Film de tre siste årene.

Ingrid Festøy Ottesen (f.1974) debuterer som spillefilm-produsent. Er utdannet som fjærnsyns-produsent ved Høgskolen i Stavanger og har jobbet som produksjonsleder i Deadline Film siste to årene. Hun har blant annet arbeidet på "Før Solen Står Opp" og "Benny" av Pål Jackman (Gullstolvinner Grimstad 1998). Sitter i styret (vara) til Norske Film- og TV-produsenters Forening.

FORAN KAMERA:
Pia Tjelta (f.1977) har erfaring fra teater både i Sverige og Norge og har spilt i flere kortfilmer. Hun går nå på Teaterhøgskolen.

Vegar Hoel (f.1973) ble fremhevet som et stort talent etter sin innsats i både "Før Solen Står Opp" og "Benny". Han har også spilt i en rekke andre kortfilmer.

Kristoffer Joner (f. 1972) har høstet glimrende kritikker for sin rolle i "Detektor" av Pål Jackman. Han er også for de fleste kjent fra "Offshore". til daglig jobber han som bartender på Cementen Pub i Stavanger.

Arild Østin Ommundsen