BIFF 2020
Førpremiere
experiment

EKSPERIMENTET

ORIGINALTITTEL:
DAS EXPERIMENT
Tyskland / 2001 / 120
SPRÅK:
Tysk
MEDVIRKENDE:
Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski, Wotan Wilke Möhring, Stephan Szasz, Polat Dal
REGI:
Oliver Hirschbiegel
MANUS:
Mario Giordano
FOTO:
Rainer Klausmann
PRODUSENT:
Marc Conrad, Norbert Preuss, Friedrich Wildfeuer
De deltok fordi de forventet lett-tjente penger, men de endte opp med å se etter måter å klare å holde seg i live. "Eksperimentet" er sterke følelser og hevntrang der de ytre rammer er et simulert "realityfengsel". Prisen for en manns liv er lik evnen til å overleve...
Det begynte i forskningens navn. Tyve mann i to uker. Betalingen var god. Forskerteamet ønsket å undersøke aggressiv oppførsel i et simulert fengsel. 8 menn ble utpekt som fangevoktere, og 12 ble fanger, alle med tilhørende rettigheter. Fangene blir innelåste og må følge et rigid regelsett, og vokterne har all makt, med klart mandat: Hold orden! Men, når man tar fra en mann alle rettigheter, kan han gjøre det uventede. Når man tar fra ham hans stolthet og menneskelighet, kan det verste skje!

Vi får en kamp med makt og autoritet på den ene siden, og opprør og straff på den andre siden. Resultatet er tiltagende vold og uklarhet mellom hva som er grensen mellom "virkelighet" og "Eksperimentet".

BAKGRUNN
Filmen er basert på en roman av Mario Giordano. Regissør Oliver Hirschbiegel selv mener også at filmen kan sees som et innlegg i debatten rundt "virkelighets- TV". Det er også et paradoks at BBC i disse dager planlegger en "reality-serie" basert på akkurat samme konsept som vi ser i denne filmen. Det ryktes også at både romanforfatter og regissør er inspirert av et virkelig eksperiment som ble gjennomført ved et kjent amerikansk universitet for noen år tilbake. Filmen fikk Publikumsprisen under Bergen Internasjonale Filmfestival i fjor. Under Toronto Film Festival 2001 ble Oliver Hirschbiegel belønnet med prisen for Beste Regi.

Oliver Hirschbiegel