BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Bowling for Colombine

Bowling for Columbine

ORIGINALTITTEL:
Bowling for Colombine
USA / 2002 / 120 min
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Michael Moore, Matt Stone, Marilyn Manson, Dick Clark and Charlton Heston, Evan McCollum, Jan Jacobson, Chip Smith, Amanda Duncan m.fl.
REGI:
Michael Moore
MANUS:
Michael Moore
FOTO:
Brian Danitz og Michael McDonough
PRODUSENT:
Charles Bishop, Michael Donovan, Kathleen Glynn, Jim Czarnecki og Michael Moore
Er amerikanere gale etter våpen - eller ganske enkelt gale? Samfunnsrefseren Michael Moore jakter på svaret.

Hvorfor begås langt flere drap med privateide våpen i USA enn i noe annet land? Den radikale dokumentarregissøren Michael Moore ville finne ut hvorfor amerikanerne har kløe i avtrekkerfingeren. Med skarp satire og overraskende vinklinger viser han vrengbildet av den amerikanske drømmen.

Med de tragiske hendelsene ved Columbine High School, Colorado i 1999 som kulisse, presenterer denne dokumentaren av USAs høyt skattede filmskaper Michael Moore et provoserende, dyptpløyende og ofte bitende vanvittig portrett av et kontinent i kvaler og med et folk som benevner en stor tragedie som bombingen av WTC som et tall som kunne vært hentet fra et bibelsitat. Med vår europeiske forankring, er det ikke alltid like lett å forstå hva som foregår i hodene på våre såkalte allierte. Michael Moore gjør et forsøk, men som alltid, fra sin særegne, ironiske, ja - noen vil kalle det sarkastiske innfallsvinkler. BOWLING FOR COLUMBINE ble presentert i årets hovedprogram i Cannes som den første dokumentarfilm som var funnet verdig til dette på mange år.

Michael Moore

Michael Moore (1954, Flint i Michigan) var sjefredaktør for den alternative uavhengige avisen The Flint Voice fra 1976 til 1986. Vi ble først kjent med ham her i landet med filmen ROGER AND ME (1989), som anses for å være grunnleggende innovativ innen dokumentarfilmgenren. Siden har han laget filmene PETS AND MEAT (1992), CANADIAN BACON (1995) og THE BIG ONE (1997).