BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Ondskapen

Ondskapen

ORIGINALTITTEL:
Ondskan
Sverige/ 2003/ 1 t. 51 min.
SPRÅK:
Svensk
MEDVIRKENDE:
Gustaf Skarsgård, Andreas Wilson, Linda Zilliacus, Jesper Salén
REGI:
Mikael Håfstrøm
MANUS:
Hans Gunnarsson og Mikal Håfström
FOTO:
Peter Mokrosinski
PRODUSENT:
Hans Lönnerheden, Ingemar Leijonborg

ONDSKAPEN er basert på Jan Giullous omstridte, delvis selvbiografiske roman fra 1981. Vi følger 16 år gamle Erik, som får en siste sjanse til å skaffe seg en utdannelse da han blir sendt til eliteskolen Stjärnberg. Han oppdager snart at den nye tilværelsen er like mye et voldelig fengsel som den tidligere: Stefarens terror er bare byttet ut med seniorstudentenes regime på skolen. Lærerne ignorerer alle problemene. Etter hvert tvinges Erik til å velge: Ta affære og risikere utvisning eller la seg kue.

Giullous roman skapte oppstyr da den ble utgitt for over 20 år siden - Håfströms film har potensiale til å skape like stor debatt. På den ene siden har filmen likheter med 50-talls melodrama som Nicholas Ray's REBEL WITHOUT A CAUSE. Samtidig er scenografien slik at tankene innimellom går til DR. CALIGARIS KABINETT. Og handlingen er ikke mindre rystende.

Mikael Håfstrøm

Mikael Håfström er født i Lund i Sverige. Han studerte ved Stockholms Universitet og the School of Visual Arts i New York, og har skrevet og regissert en lang rekke serier og filmer for svensk fjernsyn, inkludert SKUGGORNAS HUS (1996) og kortfilmen CHOCK 1 – DÖDSÄNGELN (1997). Hans debut som spillefilmregissør var VENDETTA (1995). Den neste filmen, DAYS LIKE THIS (2001) ble nominert til flere priser i Sverige. ONDSKAPEN er hans tredje spillefilm.