BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Velvet Goldmine

Velvet Goldmine

ORIGINALTITTEL:
Velvet Goldmine
England/ 1998/
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
EWan McGregor, Jonathan Rhys Meyers, Toni Collette, Christian Bale, Eddie Izzard, Emily Woof, Michael Feast
REGI:
Todd Haynes
MANUS:
Todd Haynes
FOTO:
Maryse Alberti
PRODUSENT:
Christine Vachon, Scott Meek

”Velvet Goldmine” er tittelen på en David Bowie-låt som egentlig ble spilt inn til ”Ziggy Stardust”-albumet, men i stedet ble sluppet som B-side på en singel. I Todd Haynes’ film om glamrockens storhetstid på 70-tallet forsøker journalisten Arthur Stuart i 1984 å gjenkalle denne svunne tiden. Hvor ble det egentlig av glamrock-idolet Brian Slade som, etter at stjernen hans begynte å dale og kokain-misbruket eskalerte proporsjonalt, forsvant fra offentlighetens lys? Karakteren Slade er trolig inspirert av Bowie, noe som også gjenspeiler seg i hans androgyne ytre.

Velvet Goldmine er spekket med referanser og sitater, og gir et godt bilde av en tid preget av dop, image og sex. Mye av dialogen er hentet fra Oscar Wildes tekster, og i begynnelsen av filmen får vi faktisk en scene der en ung Wilde hevder at han ønsker å bli pop-idol. Naturlig nok er det mye musikk i filmen, og på samme måte som i eksempelvis Alle sier I love you (1996, Cin v-00) og Moulin Rouge (se egen omtale) skjer det nesten helt i fravær av overdubbing. Jonathan Rhys-Meyers og Ewan McGregor synger sangene selv. Overbevisende er det også.

Todd Haynes

Todd Haynes (f.1961 USA) studerte humanistiske fag ved Brown University. Etter fullførte studier flytter han til New York hvor han lagde den kontroversielle og prisbelønte kortfilmen SUPERSTAR. Hans første spillefilm POISON (1991) vant Grand Jury prisen ved Sundance Film Festival, og regnes som en viktig film i det som kalles ny skeiv film. Andre filmer: SAFE (1995), VELVET GOLDMINE (1998).