BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Den gråtende elven

Den gråtende engen

ORIGINALTITTEL:
Trilogia I: To Livadi pou dakryzei
Hellas / Italia / Frankrike / 2004 / 170 min
REGI:
Theo Angelopoulos

Det er et ambisiøst prosjekt regissør Theo Angelopoulos har satt i gang: En filmtrilogi som strekker seg over store deler av 1900-tallet og inn i vårt århundre, fortalt gjennom forholdet mellom to mennesker, Eleni og Alexis. DEN GRÅTENDE ENGEN er første film i denne trilogien.

Trilogiens første del begynner i 1919, like etter Den røde hærs invasjon av Odessa, der byens greske innbyggere må flykte. Alexis og Elenis forhold blir satt på prøve allerede fra de møtes, ikke minst på grunn av historiske og sosiokulturelle endringer. Angelopoulos tegner et vakkert, trist, men aller mest kraftfullt portrett av de to, med Hellas' turbulente historie som bakteppe. "Dette er historien om to mennesker og deres forhold til hverandre, fra Odessa i 1919 til dagens New York. Det er en historie om eksil, atskillelse og vandring, og en fortelling om ideologienes kollaps og historiens oppgjør." -Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos (1935) studerte juss og skrev poesi, essays og noveller i ungdommen. I 1961 reiste han til Paris for å studere litteratur ved Sorbonne, og året etter kom han inn på Institut des Hautes Etudes Cinématographiques de Paris. I 1964 returnerte han til Hellas og jobbet som filmkritiker. I årene 1965-68 jobbet han på produksjonssiden og som skuespiller på flere spillefilmer. Etter så å ha laget kortfilmen EKPOMBI regisserte han sin første spillefilm ANAPARASTASIS i 1970. Hans solide filmografi siden da, som inkluderer STORKENS NØLENDE STEG (1991) og ODYSSEVS' BLIKK (1995), har ikke bare gjort ham til tidenes mest betydningsfulle greske filmskaper, men også til en av de siste 30 årenes mest markante filmkunstnere uansett nasjonalitet.