BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Comme une image

Se meg

ORIGINALTITTEL:
Comme une image
Frankrike / 2004 / 110 min
REGI:
Agnès Jaoui

"Alle tenker på seg selv, det er bare jeg som tenker på meg," var en vittighet som ofte sto å lese i jentebladet Starlet på 80-tallet. Det kunne også vært livsmottoet til Lolita. Hun er i slutten av tenårene, og har noen valker for mye, en kjæreste for lite og en far som er absorbert av seg selv og sine små problemer. Faren er en berømt forfatter hvis suksess har gjort ham vrang og selvsentrert. Lolitas besettelse av å få oppmerksomhet fra ham overskygger alle andre forhold i livet hennes, og selvmedlidenheten er nær ved å ta overhånd.

SE MEG! er en bittersøt dramakomedie som tegner et nært portrett av en gruppe mennesker som føler seg oversett av omverdenen, men som gjerne utnytter andre for å føle seg i sentrum. Filmen ber oss om å identifisere oss med hovedpersonene, snarere enn å ta avstand fra dem. Den humoristiske skildringen av universelle problemstillinger skaffet filmen den gjeve prisen for beste manus under årets filmfestival i Cannes.

Agnès Jaoui

Agnès Jaoui (f. 1964) har virket både som skuespiller og dramatiker. Hun medforfattet manuset til Alain Resnais' ON CONNAÎT LA CHANSON (1997), som ble nominert til Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin. Hun debuterte som filmregissør med DE ANDRES SMAK (2001), som ble premiert ved en rekke internasjonale filmfestivaler, og Oscar-nominert i klassen for beste fremmedspråklige film.