BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
BEARING WITNESS

Bearing Witness

ORIGINALTITTEL:
Bearing Witness
/ 2005 / 90 min
REGI:
Barbara Kopple & Bob Eisenhardt & Marijana Wotton
Bli med et knippe kvinnelige krigskorrespondenter på jobb i noen av verdens farligste områder

Til tross for å være et relativt smalt yrke, eller kanskje nettopp derfor, har krigskorrespondenten blitt gjenstand for en rekke mer eller mindre romantiserte fremstillinger - på film såvel som i andre medier. Vår forestilling om krigskorrespondentens rolle og hverdag er mer et resultat av heltebilder à la Hemingway og norsk TVs hotelltakjounalistikk fra Bagdad, enn faktisk kunnskap om hvordan livet i en krigssone fortoner seg for en utenlandsk reporter på jobb.

I BEARING WITNESS kommer vi et stykke nærmere hverdagen til dette uortodokse kollegiet. I Afghanistan, Irak, Balkan, Sri Lanka, Kurdistan, Kaukasus og Sierra Leone følger vi et knippe krigskorrespondenter gjennom farer og over hindre. De har to ting til felles: De er på jakt etter den gode historien som skildrer virkeligheten der de er – og de er alle kvinner. Farene er åpenbare, og glamouren vi kjenner fra fiksjonens verden glimrer med sitt fravær.

Hva driver dem? Savner de et normalt familieliv? Og hvordan klarer de å leve i elendighetens sentrum dag etter dag, år ut og år inn?

Barbara Kopple & Bob Eisenhardt & Marijana Wotton

Barbara Kopple (f. 1946) har laget en rekke dokumentarfilmer, både for kino og fjernsyn. Hun har etter hvert opparbeidet seg et solid navn i USA, godt hjulpet av to Oscar-statuetter. Den første fikk hun så tidlig som i 1977 for dokumentaren HARLAN COUNTY, USA og hun har mottatt en rekke utmerkelser siden den gang. I det siste har Kopple gjort seg bemerket med Woody Allen-portrettet WILD MAN BLUES (1997), rockumentaren MY GENERATION (2000) og A CONVERSATION WITH GREGORY PECK (1999).