BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere
A HISTORY OF VIOLENCE

A History of Violence

ORIGINALTITTEL:
A History of Violence
USA/ 2005/ 1 t. 36 min.
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes, Peter MacNeill, Stephen McHattie, Greg Bryk, Kyle Schmid, Sumela Kay
REGI:
David Cronenberg
MANUS:
Josh Olson
FOTO:
Peter Suschitzky
PRODUSENT:
Chris Bender, David Cronenberg, J.C. Spink
Mannen i gata redder dagen og får uventet besøk. Knallsterke rolletolkninger fra samtlige stjerner

I A HISTORY OF VIOLENCE møter vi den lavmælte Tom Stall og kjernefamilien hans. Tom bor i en bitteliten by midt ute på landsbygden, og ser ut til å stortrives i jobben som kafevert. Han har en trivelig kone, et hyggelig lite hus og moderat med penger – Tom Stall er kort og godt mannen i gata. En sen kveld kommer to bøller innom kafeen rett før stengetid, og Tom aner umiddelbart uro.

Tom klarer imidlertid å redde dagen, og overmanner de to egenhendig. Hendelsen blir vist på riksdekkende fjernsyn, og dagen etter er Tom Stall nasjonalhelt. Idet ting er i ferd med å falle til ro igjen, dukker det opp tre dresskledde gangstere som har kommet helt fra Philadelphia for å ta en prat med Tom – en mann de hevder å kjenne fra gamle dager. Tom forsøker etter beste evne å unngå plageåndene, men de gir seg ikke, og sakte men sikkert begynner de å egle seg inn på privatlivet hans. Til slutt begynner selv konen å ane ugler i mosen – hvem er det egentlig hun er gift med? Cronenbergs film var i Cannes-festivalens hovedprogram i år. Mange mente den ville bli Gullpalmevinneren.

David Cronenberg

David Cronenberg ble født i Canada i 1943, har en universitetsgrad i litteraturvitenskap, og siterer William S. Burroughs og Vladimir Nabokov som sine viktigste forbilder. Cronenbergs filmer viser en tydelig overgang fra eksperimentelle studier av det amerikanske samfunnet til mer individuelt orienterte filmer som tar for seg den menneskelige psyken. Cronenberg er en internasjonalt anerkjent regissør, og har regissert mer enn 30 filmer, deriblant VIDEODROME (1982), DEAD RINGERS (1988), Burroughs-filmatiseringen NAKED LUNCH (1991) og den kontroversielle CRASH (1996).