BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
The Island

THE ISLAND

ORIGINALTITTEL:
Ostrov
Tyskland / Russland/ 2006/ 1 t. 54 min.
SPRÅK:
russisk
MEDVIRKENDE:
Pyotr Mamonov, Viktor Sukhorukov, Dmitry Dyuzhev, Yuri Kuznetzov, Viktoria Isakova, Nina Usatova, Yana Esipovich, Olga Demidova, Timofei Tribuntzev, Aleksei Zelenski
REGI:
Pavel Lounguine
MANUS:
Dmitry Sobolev
FOTO:
Andrey Zhegalov
Under krigen blir en ung russisk sjømann tvunget av nazistene til å drepe en av sine venner

Kvitsjøen, 1942: Tyske soldater har erobret en sovjetisk slepebåt, og tvinger en ung russisk sjømann til å drepe kapteinen. Deretter flytter vi oss til et kloster på en øy i Kvitsjøen, over tredve år senere, der vi møter en mystisk munk som bor for seg selv – og ikke sammen med de andre munkene på klosteret. Vi får etter hvert forståelsen av at han bærer på en dyster sorg som har gjort ham innesluttet og tilsynelatende mannevond. Men han er også en hellig mann, en som prestene har dyp respekt for – samtidig som de frykter ham.

Pavel Lounguine er en av russisk samtidsfilms store navn. Her har han skapt en "etisk thriller"; han har satt seg fore å si noe om de evige spørsmål – om synd og samvittighet. Selv sier han at vi har mistet kontakten med det viktigste i livet og er altfor opptatt av det materialistiske og at den personlige frihet er blitt altoppslukende. Samtidig leverer Longuine en vakker skildring av en manns samvittighetsnag som ikke har kjent noen grenser – og kanskje har ødelagt et menneske på helt feile premisser.

Pavel Lounguine

Pavel Lounguine ble født i Moskva i 1949. Han tok eksamen i matematikk og lingvistikk – hvilken sjelden kombinasjon – ved Moskva Statlige Universitet. Siden ble det studier i manusutvikling og regi. Hans første manus ble realisert i 1976 og hans regidebut ble også en gjennombruddsfilm, nemlig TAXI BLUES (1990). LUNA PARK (1992) var en solid oppfølger, og siden har han en rekke andre filmer bak seg. I 2003 presenterte BIFF hans film OLIGARKH som vi kalte DEN NYRIKE.