BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Shortbus

Shortbus

ORIGINALTITTEL:
Shortbus
USA/ 2006/ 1 t. 42 min.
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Sook-Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish, PJ DeBoy, Raphael Barker, Jay Brannan, Peter Stickles, Justin Bond, Alan Mandell, Adam Hardman, Ray Rivas, Bitch, Shanti Carson, Justin Hagan, Jan Hilmer, Stephen Kent Jusick, Yolonda Ross, JD Samson m.fl.
REGI:
John Cameron Mitchell
MANUS:
John Cameron Mitchell
FOTO:
Frank G. DeMarco
PRODUSENT:
Howard Gertler, Tim Perell, John Cameron Mitchell
Heftig om folks sexliv i en skildring fra New York etter 9/11, som vekket New Yorkerne fra dvalen

"Shortbus" er benevnelsen på skolebussen som frakter de mer spesielle elevene – de som er annerledes på ymse vis.

I SHORTBUS stifter du bekjentskap med de fleste former for sex, for filmen er full av eksplisitt sådan. Men er det ment å være pirrende? Filmskaperen John Cameron Mitchell påstår at han ikke har hatt som målsetning å gjøre folk kåte, men å bruke sex som et ledemotiv som driver handlingen fremover og avslører motiver de mange som portretteres ledes av. Og kanskje også avkle deres mer angstfylte sider. For New York City var med ett et episenter for angst og nye potensielle trusler etter 11/09. New Yorkere befant seg ikke lenger i en hverdagslig anonymitet, de var blitt rystet grunnleggende og våknet brått fra en slags Tornerose-søvn i all sin hektiske makelighet. De var plutselig nødt til "å konnekte" til resten av verden og på ny (om noen gang) forholde seg til sine medmennesker. Dette, konkluderer manusforfatter Mitchell, betydde også et nytt seksuelt frislepp. Handlingen utspiller seg først og fremst på nattklubben "Shortbus", hvor draglegenden Justin Bond er vert. I denne frisonen kan man komme til det som kunne hete "en omforent løsning" – og utløsning – i frodig samspill og gruppesex.

John Cameron Mitchell

John Cameron Mitchell er fra El Paso og er kjent her hjemme som mannen bak HEDWIG AND THE ANGRY INCH, som var en av de mer oppsiktsvekkende filmer på BIFF i 2001. Denne var basert på hans off-Broadway musical. Filmen ga ham kultstatus etter at den vant både Beste regi og Publikumsprisen på Sundance samme året. Han ble også nominert til Golden Globe Award for sin rolletolkning som Hedwig. Siden den gang har han laget musikkvideoer for Bright Eyes og Scissor Sisters og han var produsent for Jonathan Caouettes TARNATION (04) som BIFF viste samme år.