BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Taxidermia

Taxidermia

ORIGINALTITTEL:
Taxidermia
Ungarn/ 2006/ 1 t. 31 min.
SPRÅK:
Ungarn
MEDVIRKENDE:
Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Adél Stanczel, Marc Bischoff, Gábor Máté, Zoltán Koppány, Géza D. Hegedüs, Erwin Leder
REGI:
György Pálfi
MANUS:
György Pálfi, Zsófia Ruttkay
FOTO:
Gergely Pohárnok
PRODUSENT:
Péter Miskolczi, Gábor Váradi
Taxi = noe som beveger seg. Derma = hud. Bevegelig hud? Need we say more?

Om noen film kan kalles årets filmatiske bombe, er det TAXIDERMIA. Jo – vi vet at mange hater den – men for oss representerer den en åpenbaring – en krukke av fortellerglede, svart humor, samfunnskritikk – spesielt rettet mot kommunismen – men også nåtidssatire og forakt for kunstteoretikernes patetiske intellektualisme, slik dette kommer til uttrykk i filmens siste akt. Det er dristig formulert alt sammen, selv der den faller igjennom i sin iver etter å please.

Vi møter først bestefaren som er soldat i en fjerntliggende del av Ungarn under krigen. Han blir kåt på kommandantens feite hustru, som han gjør gravid. Sønnen blir født med grisehale og er tydeligvis forbannet. Gutten vokser opp til å bli et fedmeberg og slår seg opp som atletisk mester i suppespising, eller noe der omkring. Han får selv en sønn som er hans rake motsetning. Denne vokser opp til å bli en radmager mann som arbeider som utstopper eller "taxidermist", som det heter på fagspråket. Det ultimate for ham er udødelighet – og hvordan oppnår han dette?

György Pálfi

György Pálfi (f. 1974) er fra Budapest og studerte regi ved Akademiet for Drama og Film. HUKKLE fra 2002 var hans debutfilm og er på programmet i år som et ekstra bidrag til å bli kjent med Pálfis univers. Han har laget en episodefilm etter dette, men TAXIDERMIA er hans definitive gjennombrudd som viden kjent ungarsk filmskaper.