BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
edvard grieg

Komponisten – Edvard Grieg

ORIGINALTITTEL:
Komponisten – Edvard Grieg
Norge / 2007 / 70 min
REGI:
Alexander Wisting
Edvard Grieg var en langt mer spennende og sammensatt person enn folk flest er klar over

Bildet av Edvard Grieg som bærer av den nasjonale norske klangen virker i dag noe unyansert, og mennesket synes å ha blitt borte bak de store verkene. I lys av 100-årsjubileet for Bergens-komponisten og nasjonalikonet Edvard Griegs død ser vi nærmere på hvem han egentlig var. Hvor kom inspirasjonen fra og hvordan sto han fram i sin samtid som kunstner og menneske?

Som en nåtidsparallell følger filmen samtidskomponisten Lars Petter Hagen (født 1976) som skriver en sørgemarsj over Edvard Grieg. Komposisjonen fremføres av Bergen Filharmoniske Orkester. Dette stykket er en parallell til Griegs sørgemarsj over Rikard Nordraak, som var Griegs store tap i livet.

Lars Petter Hagen gjør en skapelsesreise i Griegs Bergen og gjør seg betraktninger rundt Grieg og eksistensielle temaer som preger begges musikk. I filmens veksling mellom nåtid og fortid ligger også historien om komponistens rolle og hvordan ytre påvirkninger forplanter seg i kreativiteten.

Alexander Wisting

Alexander Wisting (f. 1965) har laget flere dokumentarer vist på norske og internasjonale filmfestivaler og fjernsynskanaler. Han er også forfatter med flere bokutgivelser bak seg. Alexander Wisting har ved siden av manus- og regiarbeid også komponert musikk til flere norske og internasjonale kino/fjernsynsproduksjoner. Han har laget tv-produksjonene TIL DØDEN SKILLER OSS AD (02), ARVEN (03), DRONNINGSSKIPET (04), DEN TREDJE MANN (05) og LØVEN – HENRIK IBSEN (06).