BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Joshua

Joshua

ORIGINALTITTEL:
Joshua
USA / 2007 / 105 min
REGI:
George Ratliff
Psykologisk thriller om et vidunderbarn som finner sin mørke side

Joshua Cairn er et niårig vidunderbarn med sans for komponisten Bela Barthók og et uttalt hat til alt som heter sport. Når moren og faren kommer hjem fra sykehuset med en nyfødt datter markerer det starten på en forandring i Joshua, og snart begynner en rekke uhyggelige hendelser å hjemsøke Cairnfamilien. Er Joshua virkelig ond? Eller er det foreldrene som holder på å miste grepet?

Det onde barnet er en kjent figur fra filmens verden, med Damien i THE OMEN som det mest åpenbare eksempelet. I JOSHUA makter regissør George Ratliff å mane fram denne snikende uhyggen helt uten å ty til overnaturlige fenomener eller opp-ned vendte kors. Ved å benytte seg av et formspråk som forener independentfilmens følsomme annerledeshet med mainstreamthrillerens spenning og driv har han laget en film som gir alt en kan ønske av spenning og grøss, men som likevel er noe langt mer enn en genrefilm. JOSHUA er en av årets gjennomført uhyggelige filmer.

George Ratliff

George Ratliff (1968) startet karrieren som dokumentarfilmskaper. Debutfilmen PLUTONIUM CIRCUS (95) forteller historien om en atomvåpenfabrikk i en liten amerikansk småby som siden den kalde krigens slutt har fungert som atomvåpenuskadeligjøringssentral. Mens HELL HOUSE (01) handler om en årlig forestilling arrangert av ungdommer i Trinity Church (Assemblies of God) i Cedar Hill, Texas. JOSHUA er hans første spillefilm.