BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Jesse James

Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

ORIGINALTITTEL:
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
USA/ 2007/ 2 t. 39 min.
SPRÅK:
Amerikansk
MEDVIRKENDE:
Brad Pitt, Casey Affleck, Zooey Deschanel, Ted Levine, Mary-Louise Parker, Sam Shepard med flere
REGI:
Andrew Dominik
MANUS:
Ron Hansen, Andrew Dominik
FOTO:
Roger Deakins
PRODUSENT:
Tony Scott
En moderne western slik du aldri har sett det før – og et mesterverk! Vakkert, melankolsk og vemodig

Slik må det ha sett ut i virkelighetens Ville Vesten! Kameraføringene er utsøkte og ofte overrumplende i all sin stilistiske oppfinnsomhet. Brad Pitt og Casey Affleck lyser i rollene og særlig sistnevnte har en bemerkelsesverdig tilstedeværelse i hvert eneste billedutsnitt. Filmen om Jesse James og Bob Ford er nyskapende, fortalt med vilje til å overraske og vekke oppsikt – med Oscar-juryen som klar mottakeradresse.

Jessie James og hans bror, spilt av henholdsvis Brad Pitt og Sam Shepard, tar med en gjeng på et siste tograid før de skal legge opp. Gjengen består blant annet av deres fettere. Blant dem er Bob Ford (Affleck), som kjenner Jesses bakgrunn i minste detalj og som nærer en beundring overfor sin helt som grenser til det homoerotiske. Etter hvert som dusøren for Jessie James stiger mot nye høyder og mistenksomheten og paranoiaen brer seg, blir dette nærmest en evangelisk beretning om selveste Judas-sviket.

Andrew Dominik

Andrew Dominik (Wellington, 1967). Dominik er født på New Zealand, men flyttet til Australia som toåring. Han gikk ut fra Swinburne Film School i 1988, og har siden gjort seg bemerket som en nyskapende og talentfull regissør av musikkvideoer og reklamefilmer. Han ble en del av Cherub Pictures etter eksamen og har regissert musikkvideoer for større australske artister som f.eks. Crowded House, Jenny Morris, Diesel, James Reyne, Cruel Sea og The Church, som igjen har blitt beæret med MTV-priser og Aria-nominasjoner. Han debuterte med CHOPPER som BIFF viste første året i 2000.