BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
john pilger

The War on Democracy

ORIGINALTITTEL:
The War on Democracy
Storbritannia / Australia / 2007 / 96 min
REGI:
John Pilger & Christopher Martin
Prisvinnende journalist John Pilger presenterer USAs kamp mot demokrati i Latin-Amerika

Til tross for vakre ord om demokrati og frihet har USA systematisk motarbeidet demokrati i Latin-Amerika, er John Pilgers påstand. Siden USA tok over som kontinentets storebror på 1800-tallet har USA sett på resten av Amerika som sin bakgård. Grunnlovstillegget de tvang på Cuba i 1902 er betegnende for forholdet mellom USA og naboene. Dersom latinamerikanske land utvikler seg i en retning Washington ikke ser seg tjent med, helliger USAs mål alle midler. I 1954 styrtet USA det demokratisk valgte styret i Guatemala, og siden har amerikanerne invadert ulike naboer jevnt og trutt.

Alle forsøk på sosial endring på forskjellenes kontinent har blitt møtt med harme nordfra. Når Hugo Chávez har nådd makten i oljenasjonen Venezuela demokratisk med lovnader om radikale endringer, har dette ført til USA-støttede kuppforsøk og svertekampanjer. Pilger viser et unikt intervju med Chávez og vitnesbyrd fra tidligere ansatte i USAs politiske system, og hevder at den aggressive politikken videreføres til Irak, Iran og Libanon.

John Pilger & Christopher Martin

John Pilger (bildet) er en verdenskjent journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper. Hans bøker og artikler handler gjerne om de mektigste og deres måte å kontrollere verden på, som med ”The New Rulers of the World” (2002). Som filmskaper kritiserte han Vietnamkrigen mens den ennå pågikk. Senere har han blant annet regissert BREAKING THE SILENCE: TRUTH AND LIES IN THE WAR ON TERROR (2003) og STEALING A NATION (2004), om hvordan Storbritannia og USA samarbeidet om å utvise en øys befolkning for å bygge en militærbase som USA siden har brukt til å bombe Irak og Afghanistan.

Christopher Martin har samarbeidet med Pilger som produsent på BREAKING THE SILENCE: TRUTH AND LIES IN THE WAR ON TERROR, og har selv regissert STONED IN SUBURBIA (2005), om folks endring i synet på cannabis de siste femti årene.