BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
De ofrivilliga

De ufrivillige

ORIGINALTITTEL:
De ofrivilliga
Sverige / 2008 / 100 min
SPRÅK:
Svensk
MEDVIRKENDE:
Villmar Björkman, Maria Lundqvist, Henrik Vikman, Linnea Cart-Lamy, Sara Eriksson, Cecilia Milocco, Leif Edlund Johansson
REGI:
Ruben Östlund
MANUS:
Ruben Östlund, Erik Hemmendorff
FOTO:
Marius Dybwad Brandrud
PRODUSENT:
Erik Hemmendorff
Fem ganger skandinavisk virkelighet

Sverige, 2008: En bussjåfør holder sine passasjerer innelåst i bussen for å få den som har ødelagt gardinen til å tilstå; en mann overtaler sine kamerater til å utsette en kompis for noe som enten er en skøyerstrek eller en voldtekt; to tenåringsjenter trener på mykpornoposering foran et webkamera; en mann skades av fyrverkeri i sitt eget bursdagsselskap; en lærer utsetter klassen sin for et psykologisk eksperiment i et forsøk på å avsløre en kollega.

Med DE UFRIVILLIGE makter regissør Ruben Östlund å skape en svært ubehagelig stemning i kinosalen – en stemning som hadde gjort filmen ulidelig hvis det ikke var for at den var så humoristisk. Som i debutfilmen GITARMONGO benytter han seg av dokumentarfilmens virkemidler i et forsøk på å fjerne den distansen publikum vanligvis møter en spillefilm med. Resultatet er en hyperrealistisk følelse av tilstedeværelse som blander YouTubes umiddelbarhet med spillefilmens nitide komposisjon.

Ruben Östlund

Ruben Östlund har sin utdannelse fra Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg og har jobbet som regissør, manusforfatter, filmfotograf og klipper. Han står bak kritikerroste kortfilmer og dokumentarer som LÅT DOM ANDRA SKÖTA KÄRLEKEN (2001), FAMILJ IGJEN (2001) og SCEN NR. 6882 UR MITT LIV (2005). I Sverige fikk Östlund mye oppmerksomhet for sin første spillefilm GITARMONGO (2004), som både ble hyllet av kritikerne og brukt som argument for at den statlige svenske støtteordningen for spillefilm måtte avskaffes. DE UFRIVILLIGE er hans andre spillefilm.