BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Waltz

Waltz with Bashir

ORIGINALTITTEL:
Waltz With Bashir
Israel/ 2008/ 1 t. 27 min.
SPRÅK:
Hebraisk
REGI:
Ari Folman
MANUS:
Ari Folman
FOTO:
Yoni Goodman
PRODUSENT:
Yael Nahlieli, Serge Lalou, Gerhard Meixner, Roman Paul, Ari Folman
En overveldende animasjonsdokumentarfilm om israelske krigstraumer

Gullpalmenominerte WALTZ WITH BASHIR er en film som befinner seg i grenselandet mellom animert dokumentar og narrativ spillefilm. Filmen er i stor grad bygget på øyenvitneskildringer av massakrene i flyktningeleirene Sabara og Shatila i 1982.

"Hovedrollen" spilles av en tegnet versjon av regissør Ari Folman, som etter et møte med en gammel krigskamerat innser at han har fortrengt alle opplevelsene han hadde som soldat i Libanon. Han bestemmer seg for oppsøke de han tjenestegjorde med, for å finne ut sannheten om sin egen fortid. Etter hvert som Folman graver dypere ned i mysteriet kommer minnene fra ungdomstiden tilbake, sammen med surrealistiske bilder av hendelser han ikke riktig vet om har skjedd. Hallusinatoriske scener fletter seg inn i stridshandlingene, noen vakre, andre marerittaktige. Resultatet er en av de mest enestående og gripende animasjonfilmene noensinne. Alle som noensinne har tvilt på om animasjonsfilm kan behandle alvorlige tema, vil bli overbevist av dette mesterverket av en krigsskildring.

Ari Folman

Ari Folman har arbeidet som manusforfatter, produsent og skuespiller for både film og fjernsyn. Han laget sin første spillefilm, CLARA HAKEDOSH, i 1996, og fulgte opp med MADE IN ISRAEL (2001), om den siste nazisten på jorden, som blir overlevert til israelske myndigheter som del av en våpenhvile. WALTZ WITH BASHIR er Folmans første animasjonsfilm og hans internasjonale gjennombrudd som manusforfatter og regissør.