BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
The Who

Amazing Journey: The Story of The Who

ORIGINALTITTEL:
Amazing Journey: The Story of The Who
Storbritannia/USA / 2008 / 120 min
REGI:
Paul Crowder & Murray Lerner
Fra andre verdenskrig til 2008, The Who rocker hele veien.

Tidlig på sekstitallet tok fire krigsbarn det de hadde av blues, pop og tradjazz og gjorde det om til en hel masse bråk. Ville i blikket og med lommene fulle av amfetamin strevde The Who seg gjennom første halvdel av sekstitallet, før de slo gjennom tak og vegger med gitarer og singler. Musikk, platecovere, sceneshow og begrepet "opera" har aldri vært det samme siden.


I AMAZING JOURNEY får vi servert den obligatoriske rekapitulasjonen av oppstandelsen, storhetstiden og den pinlige alderdommen. Det minner likevel ikke om noen annen musikkdokumentar. Ikke bare er den fantastisk godt sammensydd, det skapes også en så god driv mellom avisutklippene, arkivopptakene og intervjuene at resultatet er like deler spenningsfilm og historisk dokument.

Kanskje var det din generasjon The Who sang om, kanskje var det din bestefars. Kanskje verken du eller bestefaren din synes noe særlig om The Who, det spiller liten rolle, dette er uansett den beste musikkfilmen noen av dere ser i år.

Paul Crowder & Murray Lerner

Paul Crowder (F. 1962) banet seg vei, ikke som regissør, men som klipper, på en rekke kritikerroste filmer, som DOGTOWN AND THE Z-BOYS og RIDING GIANTS. Den oppsiktsvekkende elegansen AMAZING JOURNEY bærer preg av Crowders bakgrunn, der den hopper fra sjanger til sjanger. Murray Lerner har tidligere regissert dokumentarer og konsertfilmer om Jimi Hendrix, Bob Dylan og Miles Davis, samt om Isle of Wight-festivalen.