BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Paradiset
Sverige/Finland / 2007 / 58 min
REGI:
Jerzy Sladkowski
Et 65 år langt ekteskap oppsummert gjennom diskusjoner om tapetsering

Hans og Kerstin Stralström har vært gift i 65 år. En dag bestemmer Hans seg for å tapetsere en av veggene i ekteparets sommerhus, på tross av at Kerstin mange ganger har sagt fra at det ikke kommer på tale. Etter en rekke diskusjoner, krangler og samtaler får Hans omsider viljen sin, og filmen følger selve tapetseringsprosessen – også den preget av diskusjoner, krangler og samtaler – med et evig tilstedeværende kamera. Via Hans og Kerstins tapetseringsdiskusjoner tegner regissør Jerzy Sladkowski opp et portrett av et langt og kjærlighetsfullt samliv. Gjennom de to 82-åringenes samtaler får vi også et glimt av en del av Sverige som sakte, men sikkert er i ferd med å dø ut.

PARADISET er Sladkowskis tredje film om ekteparet Stralström; Hans og Kerstin figurerte også i TANGO, GRÄL OG LEDBESVÄR (1999) og LAPPSJUKAN (2001).

Jerzy Sladkowski

Polskfødte Jerzy Sladkowski (f. 1945) står bak prisbelønnede dokumentarfilmer som VENDETTA (1997), MIN AMERIKANSKA FAMILJ (2004) og BÄSTISAR (2006). Siden han forlot Polen har han laget over 40 filmer, hvorav brorparten er dokumentarer.