BIFF 2021: 20.-28. oktober
Norsk dokumentar
Yodok Stories

Yodok Stories

ORIGINALTITTEL:
Yodok Stories
Norge / 2008 / 83 min
SPRÅK:
Koreansk
REGI:
Andrzej Fidyk
MANUS:
Andrzej Fidyk, Torstein Grude
FOTO:
Tore Vollan, Torstein Grude
PRODUSENT:
Torstein Grude
Et dokument over redselsregimet i Nord-Korea, fortalt av avhoppere og flyktninger

YODOK STORIES er en beskrivelse av forholdene i konsentrasjonsleire som det finnes mange av i Nord-Korea. I og med at filming i dette området er umulig, er dette fortalt gjennom en dramatisert musikalforestilling satt opp av flyktede fanger og fangevoktere fra slike leire. Musikalen spilles i Sør-Korea og filmen handler dels om personene bak stykket, oppsettingen av musikalen og selve innholdet i forestillingen.

Filmen er en av tre dokumentarer som tar opp aktuelle menneskerettsspørsmål i totalitære og autoritære regimer. Filmene er initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen og produseres av Torstein Grude i Stavanger-avdelingen til Piraya Film. Den første av filmene, ON A TIGHTROPE, tar opp menneskerettighetsspørsmål i Xinjiang-provinsen i Kina. De neste filmene i serien er BELARUSIAN WALTZ (Hviterussland) og YODOK STORIES (Nord-Korea), begge regissert av Andrzej Fidyk.

Andrzej Fidyk

Andrzej Fidyk (f. 1953) har regissert mer enn 40 dokumentarfilmer for både polsk og britisk fjernsyn. Han har mottatt priser for flere av arbeidene sine. Fidyk blir av mange omtalt som Polens fremste dokumentarfilmregissør. Listen over filmer han har regissert inkluderer titler som BATTU’S BIOSCOPE (aka MOBILE CINEMA OF DREAMS, 1998) og THE PARADE (1989). BELARUSIAN WALTZ (BIFF 2007) var Fidyks første dokumentar i samarbeid med Piraya Film, mens YODOK STORIES er film nummer to.