BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Capitalism: A Love Story
USA/ 2009/ 2 t. 8 min.
SPRÅK:
Engelsk
REGI:
Michael Moore
MANUS:
Michael Moore
FOTO:
Daniel Marracino, Jayme Roy
PRODUSENT:
Kathleen Glynn, Michael Moore
Finanskrisen sett med Michael Moores øyne

At Michael Moore kaster sitt kritiske blikk på finanskrisens USA, i skjæringspunktet mellom den påtroppende Obama-administrasjonen, og den avgående Bush-administrasjonen, kommer vel neppe som noen bombe på noen. I CAPITALISM: A LOVE STORY vender Moore tilbake til temaet han har belyst gjennom en lang karriere: De store, grådige konsernenes sterkt uheldige effekt på den jevne amerikaners liv. Men denne gangen er hoggestabben mye større enn General Motors, åstedet langt mer vidtrekkende enn Flint, Michigan. Fra den amerikanske midtvesten, via maktens korridorer i Washington og de globale finanssentrene på Manhattan tar Moore publikumet igjen med på en reise til ubeskrevne territorier.

Med både humor og langt sterkere midler utforske Moore følgende tabu: Hvilken pris må USA betale for sitt kjærlighetsforhold til kapitalismen? Et forhold – en gang så uskyldig, – nå en amerikansk drøm forvandlet til et mareritt hvor innbyggerne betaler prisen med sine jobber, hjem og oppsparte midler. Moore tar oss med inn i vanlige menneskers hjem, hvor liv har blitt snudd fullstendig på hodet.

Michael Moore

I 2009 er det ingen overdrivelse å omtale Michael Moore som verdens mest populære og kontroversielle dokumentarfilmskaper. Moore fikk sitt gjennombrudd med ROGER & ME (1989), hvor han med en blanding av humor, alvor og kreativ virkelighetsgjengivelse gikk til angrep mot General Motors. Deretter arbeidet han i TV i mange år, før han med BOWLING FOR COLUMBINE (2002) igjen skapte store bølger, ikke minst hva gjelder redelighet og fakta i dokumentarfilmsammenheng. Med FAHRENHEIT 9/11 (2004) og SICKO (2007) befestet han sin posisjon som en av George W. Bushs krasseste kritikere, men maktet like fullt ikke å hindre ham i å bli gjenvalgt.