BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Bocuse d'or

Bocuse d'or - verdensmester i mat

ORIGINALTITTEL:
El pollo, el pez y el cangrejo real
Spania / 2008 / 86 min
REGI:
José Luis López-Linares
Matlaging i verdensklasse krydret med eksepsjonelt dokumentarhåndverk

Den franske kokkekonkurransen Bocuse d'Or er gastronomiens svar på De olympiske leker. Annenhvert år samles verdens beste kokker – én fra hvert land – for å konkurrere om den prestisjefylte tittelen som den uoffisielle verdensmesteren i matlaging. I BOCUSE D'OR - VERDENSMESTER I MAT følger vi den unge spanske kokken Jesus Almagro i hans forsøk på å bli den første spanjolen til å stikke av med gullmedaljen.

På tross av at vi som nasjon stiller i en annen kulinarisk divisjon enn land som Spania, Frankrike, Italia, India, Kina, Mexico, Thailand og Japan, har Norge med sine fire seire gjort det bemerkelsesverdig godt i Bocuse d'Or – senest med Geir Skeies seier tidligere i år. Faktisk er det kun Frankrike med sine seks førsteplasser som har flere gullmedaljer enn Norge, og her dukker det opp flere kjente norske fjes. Filmen blander gastronomi, spenning og humor på en måte som også fenger den delen av publikum som ikke har doktorgrader i gastronomi. Men dette er likevel noe langt mer enn en utvidet episode av et realityprogram om matlaging – BOCUSE D'OR - VERDENSMESTER I MAT kombinerer gastronomi på astronomisk høyt nivå med ypperlig dokumentarhåndverk.

José Luis López-Linares

José Luis López-Linares er en spansk dokumentarfilmskaper med en rekke filmer bak seg. Han er dessuten også virksom som fotograf for andre regissører. BOCUSE D'OR - VERDENSMESTER I MAT er hans tolvte dokumentarfilm som regissør.