BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
the_last_days_of_emma_blank

Emma Blanks siste dager

ORIGINALTITTEL:
De laatste dagen van Emma Blank
Nederland / 2009 / 89 min
REGI:
Alex van Warmerdam
Alex van Warmerdam er tilbake med en film om makt, sex, undertrykkelse og svart, svart humor

Vi befinner oss i et landskap bestående av sanddyner og hav. Emma Blank er en kvinne i 50-årene som sannsynligvis lider av en dødelig sykdom – hun mener i hvert fall selv hun bare har måneder igjen å leve. Selv om hun trakterer staben i feriehuset ved havet med jerndisiplin, stiller de alle opp for hennes mange innfall. Haneveld er hovmester og blir forsøkt fornedret ved at Emma Blank ber ham manne seg opp ved å klistre på seg bart. Det viser seg etterhvert at han også er hennes ektemann. Og at han ligger med matmor – den omfavnsrike kokken i huset. Datteren deres er værelsespike og kelner. Og Alex spiller bikkjen. Det er flere andre i filmens persongalleri som vi kunne ha trukket frem. En dag forsnakker den stramme Emma Blank seg - og plutselig er maktfordelingen fullstendig omfordelt i det vakre huset ved havet.

Filmen er rykende fersk fra Venezia-festivalen, hvor den vant den europeiske kinoorganisasjonens lanseringspris – noe som tyder på at den er i anmarsj også til norske kinoer.

Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam er en nederlandsk skuespiller, manusforfatter og maler som først og fremst er kjent som en av de mest berømte og anerkjente nålevende nederlanske regissørene. Sammen med sin bror Marc, startet han i 1980 sitt eget teaterkompani, De Mexicaanse Hond (Den meksikanske hund), og laget så sin første spillefilm, ABEL , i 1986. Deretter har det gått slag i slag med filmer som UTKANTFOLK (1992), KJOLEN (1996), KLEINE TEUN (1998), GRIMM (2003) og OBER (2006). Med EMMA BLANKS SISTE DAGER returnerer van Warmerdam til sin fortid som teatermann og spiller, som så ofte ellers, også selv en av de sentrale rollene.