BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire
francesca

Francesca

ORIGINALTITTEL:
Francesca
Romania / 2009 / 94 min
REGI:
Bobby Paunescu
Et velspilt og nedtonet drama om livet i det moderne Europa

Tredve år gamle Francesca bor hos sin mor og arbeider som førskolelærer i Romanias hovedstad Bucuresti. Som så mange andre østeuropeere drømmer hun om et liv i Vesten, og legger en plan om å flytte til Italia for å starte sin egen rumenske barnehage og på den måten bedre rumenernes rykte blant italienerne. Via en noe lyssky venn av en venn får hun sikret seg en midlertidig jobb, og dermed gjenstår det bare formaliteter før hun kan reise avgårde til det lovede landet. Men alt går ikke som planlagt. Kjæresten Mita er ambivalent til at hun skal flytte, og greier dessuten å rote seg borti en gjeng lokale kriminelle – noe som betyr dårlige nyheter både for ham selv og for Francesca.

FRANCESCA er et lavmælt og nyansert drama om enkeltmenneskers skjebner i et moderne Europa preget av utflytende grenser og massiv folkeforflytting. Filmen anbefales alle tilhengere av nyere rumensk film som LAZARESCUS DØD (2005) og 4 MÅNEDER, 3 UKER OG 2 DAGER (2007).

Bobby Paunescu

Rumenske Bobby Paunescu har arbeidet som produsent for fjernsynet og var også produsenten bak Cristi Puius herostratisk kritikerroste LAZARESCUS DØD (2005). FRANCESCA, som han både har produsert, skrevet og regissert, er hans første spillefilm.