BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints
letters_to_the_president

Letters to the President

ORIGINALTITTEL:
Letters to the President
Canada / Frankrike / 2009 / 74 min
REGI:
Petr Lom
En unik film som dokumenterer president Mahmoud Ahmedinejads populisme

Vi får vanligvis bare tilgang på president Ahmedinejads taler til store folkemengder. Andre bilder har gjerne ikke vært tilgjengelig for utenforstående, men skaperne av LETTERS TO THE PRESIDENT har fått tillatelse til å reise med presidenten på flere av hans reiser på den iranske landsbygda. Her får vi innblikk i den rå populismen han bedriver overfor sine kjernevelgere.

Presidenten mottar hvert år enorme mengder brev fra mennesker som ber om økonomisk hjelp og råd. Filmen bruker disse brevene som rød tråd og tar oss med på en reise gjennom det som passerer som demokrati i Iran. Skepsisen til utenforstående er voldsom og det er få som tør å stå frem med kritikk av systemet og den sittende presidenten. På tross av dette gir filmen en rimelig balansert fremstilling av presidentens tilhengere og motstandere. Med sommerens presidentvalg og de voldsomme reaksjonene valgresultatet skapte i iranske storbyer friskt i minnet, er LETTERS TO THE PRESIDENT en uvanlig godt timet – for ikke å si viktig – film.

Petr Lom

Petr Lom er en tsjekkisk dokumentarfilmregissør som debuterte med den kritikerroste ON A TIGHTROPE i 2007. Han har også vært virksom i fjernsynet. LETTERS TO THE PRESIDENT er hans andre film.