BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
made_in_hungary

Made in Hungária

ORIGINALTITTEL:
Made in Hungária
Ungarn / 2009 / 109 min
REGI:
Gergely Fonyó
Humørspreder proppet av fengende musikk og dans i et sekstitallskulturkrasj mellom Ungarn og USA

Feelgood-musikalen MADE IN HUNGARIA er lagt til det kommunistiske ungarske sekstitallet og viser hipp, dansende ungarsk ungdom i flott fotograferte, stilrene omgivelser. Miki kommer tilbake fra kapitalistiske USA som en fargeklatt iført Hawaiiskjorter og solid brylkremsleik. Med seg har han vinylsingler av Buddy Holly og Jerry Lee Lewis som han helhjertet hermer etter. De systemtro rynker naturlig nok på nesen over Mikis appell til tenåringsjenter. Rivalisering oppstår også med andre typer ettersom en talentkonkurranse nærmer seg.

Både kostymer og kulisser er strålende, og ungarsk rock n’ roll er forferdelig fengende. Humor, musikk og vakre bilder spiller hovedrollene i en film med mild kritikk av kommunismens trauste gråhet. Den historiske iscenesettelsen benyttes som humoristisk og nostalgisk element. MADE IN HUNGARIA er langt fra den postkommunistiske eksistensielle angsten som til tider har preget Ungarn i det siste. Miki vil bare ”lage musikk og forelske seg”.

Gergely Fonyó

Ungarske Gergely Fonyó har sin filmutdannelse fra UCLAs filmakademi. I 2000 vant han hovedprisen på Den ungarske filmfestivalen med sin første spillefilm JOHNNY FAMOUS, som han skrev, produserte og regisserte. Tilbake i Ungarn har han regissert tv-programmer og spillefilmer som KILL THE DENTIST! (2006), THE BRIGHT WALL (2007) og THE LIVING HISTORY – DOMONKOS MIKSA (2008).