BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere
a_serious_man

A Serious Man

ORIGINALTITTEL:
A serious man
USA/ 2009/ 1 t. 46 min.
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Simon Helberg, Richard Kind, Adam Arkin, Michael Stuhlbarg, Peter Breitmayer, Sari Lennick
REGI:
Joel Coen, Ethan Coen
MANUS:
Joel Coen, Ethan Coen
FOTO:
Roger Deakins
PRODUSENT:
Joel Coen, Ethan Coen
Coen-brødrene er tilbake med en klassisk jødisk komedie

Ethan og Joel Coen er tilbake med A SERIOUS MAN – en svart komedie om en jødisk akademiker i en rolig forstad i 60-tallets Minnesota. Larry Glopnik er en nervøs og utilpass mann som bytter rabbi oftere enn andre mennesker bytter sokker, og hvis kone vurderer å forlate ham til fordel for en av hans kolleger. Og som ikke det var nok, må han også ta vare på sin udugelige bror og sine to tyvaktige barn – og passe seg for nabokvinnen som soler seg naken.

Med mer eller mindre eksplisitte referanser til både Larry David og Franz Kafka, er A SERIOUS MAN en klassisk, formelbasert jødisk komedie: Nervøs, forknytt mann trekkes mellom sine undertrykte drifter og hensynet til en allvitende, men ikke fullt så allstedsnærværende gud – forviklinger følger. Men den kan også leses som en sjeldent personlig film fra brødrene som jo også er fra en jødisk familie i Minnesota. Én ting er uansett klart: Når Coen-brødrene er ute med en ny film er man garantert filmhåndverk fra øverste hylle. Coen-brødrene har klart det – igjen.

Joel Coen, Ethan Coen

Ethan og Joel Coen trenger knapt nok noen nærmere presentasjon. Sammen er de to brødrene blant samtidens mest kritikerroste regissører, samtidig som deres underfundige blanding av humor, drama og upåklagelig filmatisk håndverk også makter å begeistre publikummere verden over. Blant de mange høydepunktene i brødrenes karriere kan vi nevne filmer som BLOOD SIMPLE (1984), RAISING ARIZONA (1987), BARTON FINK (1991), FARGO (1996), THE BIG LEBOWSKI (1998), O BROTHER, WHERE ART THOU? (2000) og NO COUNTRY FOR OLD MEN (2007). A SERIOUS MAN er deres fjortende spillefilm.