BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere
still_walking

Still Walking

ORIGINALTITTEL:
Aruitemo aruitemo
Japan/ 2008/ 1 t. 54 min.
SPRÅK:
Japansk
MEDVIRKENDE:
Yoshio Harada, Hiroshi Abe, Kirin Kiki, Yui Natsukawa
REGI:
Hirokazu Kore-eda
MANUS:
Hirokazu Kore-eda
Et nytt, velspilt familiedrama fra Hirokazu Koreeda

Hirokazu Koreedas STILL WALKING er en studie i å gjøre mye med lite. Filmens stil og struktur er enkelheten selv; en japansk familie bestående av en arbeidsløs resturatør; hans far, den pensjonerte doktoren; hans mor og hans søster møtes for å markere femtenårsjubileet for den eldste sønnens drukningsdød. Filmens handling finner sted i løpet av én dag og Koreeda underbygger følelsen av realtid ved hjelp av lange tagninger som på mesterlig vis fanger opp de underliggende og uuttalte konfliktene.

STILL WALKING er en lavmælt og stillferdig film som skildrer komplekse mellommenneskelige forhold ved hjelp av hårfine nyanser i skuespill, kamerabevegelser og klipp. Koreedas stilistiske valg har også fått kritikere til å trekke linjer til den gamle japanske mesteren Yasujiro Ozu. Men først og fremst er STILL WALKING et bevis på at Koreeda stadig står støtt som en av de de viktigste og mest interessante auteurene i japansk film. STILL WALKING er ingen umiddelbar film, men en desto større opplevelse for de som går inn med åpne øyne.

Hirokazu Kore-eda

Hirokazu Koreeada er en av vår tids store japanske regissører. Med sine filmer utforsker han emner som minnet, døden og erkjennelse av tap. I utgangspunktet hadde Koreeda tenkt å bli forfatter, men etter å ha fullført utdannelsen fra Universitetet i Waseda, begynte han i stedet som regiassistent for fjernsynsdokumentarer. Han snek seg unna for på egen hånd å lage sin første egne dokumentar, LESSONS FROM A CALF (1991). Blant Koreedas filmer er de vidunderlige AFTER LIFE (1998) og NOBODY KNOWS (2004). Etter fjorårets STILL WALKING (2008) har han fullført og lansert AIR DOLL (2009).