BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Sven Taddicken 12 METER UTEN HODE

12 meter uten hode

ORIGINALTITTEL:
Zwölf Meter ohne Kopf
Tyskland / 2009 / 108 min
REGI:
Sven Taddicken
En underholdende storfilm om pirater, bygget på historiske fakta snarere enn en berg-og-dal-bane

I tiden frem mot år 1400 var Nikolas "Klaus" Störtebeker og Gödeke Michels Østersjøens mest fryktede pirater. Sammen med sitt kobbel av vitalinere og likedelere, gjorde de to sjøreisen utrygg for både merkantile, militære og adelige fartøyer. I denne filmen møter vi de to legendariske piratene i det de er i ferd med å legge piratlivet bak seg. Ikke bare har de to gått hen og gjort noe såpass lite pirat-aktig som å forelske seg, piratbransjen er heller ikke like lukrativ som den en gang var. Etter en rekke resultatløse tokt fremstår en pensjonisttilværelse som bonde stadig mer forlokkende – men så oppdager de to et mirakelvåpen gjemt i en råtten gammel holk, og jakten på saltmat og søtmat og penger og gull er i gang på ny.

Tyske underholdningsfilmer med stort budsjett er ikke en sjanger norske filmentusiaster har spesielt gode erfaringer med. Men 12 METER UTEN HODE er en medrivende eventyrfilm spekket med action, humor og spenning – for ikke å si massevis av historiske fakta om østersjøregionen.

Sven Taddicken

Sven Taddicken er en tysk fimregissør og manusforfatter som debuterte som langfilmregissør med MEIN BRUDER DER VAMPIR i 2002. Deretter regisserte han dramaet EMMAS GLÜCK i 2007, før han i fjor la siste hånd på 12 METER UTEN HODE.