BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire
Dragning mot øst

Dragning mot øst

ORIGINALTITTEL:
Indigène d'Eurasie
Frankrike / Litauen / Russland / 2010 / 111 min
REGI:
Sharunas Bartas
En dyster og desperat rundreise i Russland og Baltikum

DRAGNING MOT ØST er Sharunas Bartas’ beske kommentar om en region i trøbbel, nemlig Baltikum, hvor innbyggernes liv to tiår etter Sovjetkommunismens fall fortsatt styres av russiske interesser. Men nå er det ikke lenger politikerne som styrer, men de kriminelle. Gena (spilt av Bartas selv) er en kriminelt belastet narkosmugler som pendler mellom Paris, Vilnius og Moskva. Han har en dame ”i hver havn” – og kommer i trøbbel da et oppdrag går i vasken og han står pengelens tilbake. I tillegg dreper han et viktig medlem av mafiaen i Moskva og må begi seg ut på en flukt med den prostiuterte elskerinnen han bor hos i Moskva. Hans sjanser for å overleve er, for å si det mildt, minimale.

Hvem skulle trodd at Sharunas Bartas noensinne skulle gå hen og lage en thriller? Vel, her er den – en politisk sådan – og den handler om det å være balter i en globalisert verden der penger betyr alt og den personlige frihet ikke eksisterer. Bartas kommer selv til BIFF for å holde innledning. Vær der!

Sharunas Bartas

Sharunas Bartas (1964) er utdannet ved den berømte VGIK-filmskolen i Moskva. Han er velrennomert som en av Baltikums viktigste og mest kompromissløse filmskapere, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1994 med KORIDORIUS. Siden har han stått bak filmer som FÅ AV OSS (1996), A CASA (1997), FREEDOM (2000) og SYV USYNLIGE MENN (2007).