BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
The Genius and the Boys

The Genius and the Boys

ORIGINALTITTEL:
The Genius and the Boys
Sverige / 2009 / 90 min
REGI:
Bosse Lindquist
Geni, pedofil eller begge deler?

THE GENIUS AND THE BOYS forteller historien om Daniel Carleton Gajdusek, den briljante amerikanske forskeren som i 1976 vant Nobelprisen i medisin. Gajdusek var et forskertalent av historiske dimensjoner, og hans bidrag til moderne medisinsk forskning kan vanskelig undervurderes. Men som privatperson var han preget av en rekke særegenheter og idiosynkrasier. Og i takt med at hans fascinasjon for urfolk vokste og hans flokk av adoptivbarn gjorde det samme, begynte det å svirre rykter om at det medisinske geniet hadde et noe ukonvensjonelt forhold til små barn. Og når ryktene en gang hadde begynt å svirre, tok det ikke lang tid før man åpenlyst begynte å anklage Gajdusek for pedofili.

THE GENIUS AND THE BOYS er en film som forsøker å ta rede på hvordan en mann med intelligens langt utover det vanlige var ute av stand til – eller uvillig – til å forstå implikasjonene av sine handlinger. Og takket være sine mange velformulerte intelligente intervjuobjekter, makter filmen også å stille spørsmål ved vestlig seksualmoral.

Bosse Lindquist

Bosse Lindquist (f. 1954) er en svensk forfatter, produsent og regissør av dokumentarfilm og har vært direktør for dokumentaravdelingen i Radio Sverige siden 2007. Han har laget mange prisbelønte filmer siden 1988. Blant hans mange suksesser kan nevnes THE REBELS fra 2005 om en maoistisk ekstremistgruppe i Sverige, radiodokumentaren THE SILENCE OF PHNOM PHENH fra 1999 om svensk støtte til Pol Pot-regimet og ONCE, I WAS KOREAN fra 2002 om adopsjon fra Sør-Korea til Sverige.