BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Going Vertical

Going Vertical

ORIGINALTITTEL:
Going Vertical
USA / Australia / 2009 / 87 min
REGI:
David Bradbury
Året var 1967 – og surfesporten ble endret for alltid

I 1967 så en ny type surfebrett dagens lys, kortere, rundere og lettere å manøvrere. De nye brettene revolusjonerte surfesporten – for første gang var det mulig å surfe bølgene vertikalt oppover. 43 år senere har regissør David Bradbury tatt mål av seg å endelig komme til bunns i mysteriet som har fulgt shortboardet helt siden dets fødsel: Hvem var det som oppfant det? Var det australienere eller amerikanere på Hawaii?

I GOING VERTICAL flettes nyvinningene innen surfesporten sammen med de altomfattende samfunnsomveltningene som fant sted på 60-tallet. Surfing fremstår dermed som en spydspiss for den individualitetsfokuserte mentaliteten som i dag preger den vestlige verden. Det er ikke til å stikke under en stol at dette er en film om tilårskomne amerikanere som krangler med tilårskomne australienere om noe som når alt kommer til alt egentlig er ganske uvesentlig. Men først og fremst er GOING VERTICAL en film om surfing – om varmt vær, store bølger, smarte brett og modige mennesker.

David Bradbury

David Bradbury er en amerikansk dokumentarfilmregissør som debuterte med NICARAGUA: NO PASARAN allerede i 1984. Deretter skulle det gå nesten 20 år før han igjen var igang med dokumentarfilmproduksjon med FOND MEMORIES OF CUBA i 2002. Deretter fulgte RAOUL THE TERRIBLE (2006), før han med GOING VERTICAL laget sin fjerde helaftens dokumentarfilm.