BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints
108

Trekniv i smedens hjem

ORIGINALTITTEL:
108: Cuchillo de Palo
Paraguay / Spania / 2010 / 93 min
REGI:
Renate Costa
En personlig dokumentar om familiehemmeligheter og militærjuntaens overgrep i Paraguay på 80-tallet

TREKNIV I SMEDENS HJEM er en svært personlig dokumentar om familiehemmeligheter, homofili og militærdiktaturet i Paraguay. Ved å rette kameraet mot sin nærmeste familie har filmskaperen Renate Costa skapt et sammensatt portrett av både sin egen familiehistorie, hennes forhold til sin egen far og et land som fremdeles preges av militærdiktaturet. Dokumentaren handler om Costas onkel Rudolfo. Slik beskriver filmskaperen  filmen og temaet: "Rudolfo var den eneste av mine onkler som ikke ville bli smed som min bestefar, han ville bli danser. Som ung homofil under militærregimet ble han forfulgt, fengslet og torturert, og ble også tatt med på listen over de ”108" - en liste over unge homofile menn som den dag i dag står som et symbol på homofili og forfølgelse i Paraguay."

Gjennom følsomme, personlige og svært private intervjuer presenterer Costa en dokumentar om et samfunn som fremdeles vil tie i hjel en del av historien, og om hvordan to generasjoner sliter med å finne sin plass i verden og overfor hverandre.

Renate Costa

Renate Costa er født i 1981 i Paraguay. Hun har studert dokumentarfilm, regi og produksjon ved blant annet filmskolen på Cuba og i Spania. TREKNIV I SMEDENS HJEM er hennes første helaftens dokumentarfilm.