BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Amarcord

Amarcord

ORIGINALTITTEL:
Amarcord
Italia / 1973 / 123 min
REGI:
Federico Fellini
Jeg husker det som det var i går

Sammen med Bergman, Angelopoulos og Tarkovskij var Federico Fellini lenge den regissøren hvis navn i størst grad var synonymt med klisjébildet av begrepet 'filmklubbfilm', og selv den dag i dag står han støtt som selve innebegrepet på europeisk filmkunst. Regissørens imponerende filmografi teller blant annet titler som LA DOLCE VITA, 8 1/2, SATYRICON og ROMA, men når Bergen filmklubbs femtiårsjubileum skal markeres er AMARCORD det åpenbare valget.

AMARCORD er basert på selvbiografiske erindringer fra regissørens barndom i den italienske byen Rimini på 30-tallet, med alt det innebærer av små familiekrangler og internasjonal storpolitikk. Men Fellini hever likevel sine erindringer opp på et annet nivå; som i så mange av hans filmer forvandles sentimentale minner og banale karakterer til hverdagsmytologi i det regissøren forflytter dem opp på det store lerretet.

Federico Fellini

Federico Fellini var en italiensk regissør og manusforfatter, som hadde sin storhetstid fra 1950- til 1970-årene. Filmene hans kjennetegnes av livsglede og et vell av merkelige og interessante figurer, selv om de har et alvor liggende i bunn. Mest kjent er han for filmer som LA STRADA, LA DOLCE VITA og AMARCORD. Hans tidligste filmer knyttes gjerne til neorealismen, men etter hvert ble filmene mer fantastiske og drømmeaktige.