BIFF 2020
The Black Power Mixtape 1967-1975

The Black Power Mixtape 1967-1975

/ /
Svensk fjernsyn gjør et dypdykk i moderne amerikansk historie

THE BLACK POWER MIXTAPE 1967-1975 tar for seg en skammelig periode i amerikansk historie. Filmen starter med en kjent tale fra Stokely Carmichael, aktivist og tidligere leder av SNCC, hvor han motsetter seg Martin Luther Kings tese om å møte de umenneskelige forholdene afroamerikanere opplever hver dag med ikke-vold. I samme periode var svensk fjernsyn i USA flere ganger for å møte kjente militante Black Panther-ledere. De snakket med Angela Davis i fengsel, intervjuet Eldridge Cleaver i Algerie, og møtte en ung Louis Farrakhan, som snakket om viktigheten av gudfryktighet for å samle afroamerikanerne. Det hele er akkompagnert av musikk fra The Roots.

40 år gamle opptak fra svenske fjernsynsreportasjer utgjør grunnmuren til denne dokumentaren om framveksten av borgerrettighetsorganisasjoner i USA på 60-tallet. Regissør Göran Olsson har saumfart fjernsynsklipp fra 1967 til 1975 og gitt dem en overhaling med nye intervjuer med afroamerikanske artister, aktivister, forskere og flere av de medvirkende i de opprinnelige opptakene.

Göran Olsson er en svensk dokumentarfilmskaper. Hans første dokumentar FUCK YOU, FUCK YOU VERY MUCH (1998), som han også var produsent for, handlet om den omdiskuterte svenske hip-hopartisten Leila K. Senere har han laget dokumentaren AM I BLACK ENOUGH FOR YOU (2009), om musikkscenen og rasemessige forhold i Philadelphia. Han har i tillegg vært produsent for en rekke øvrige dokumentarer.