BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Contagion
USA/ 2011/ 1 t. 46 min.
SPRÅK:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, John Hawkes, Bryan Cranston,
REGI:
Steven Soderbergh
MANUS:
Scott Z. Burns
FOTO:
Steven Soderbergh
PRODUSENT:
Gregory Jacobs
Det ligger i luften

Det begynner med at Beth Emhoff blir smittet av et ukjent virus på en forretningsreise til Hong Kong. Da hun vender tilbake til sitt hjem i Minneapolis blir hun syk, og omkommer kort tid etterpå. Hennes ektemann Mitch forstår ingenting, og lar seg ikke overbevise av legenes fomlende forklaringer. I det menneskene rundt dem begynner å dø for fote, blir det imidlertid raskt klart at Beths dødsfall ikke bare var en enkeltstående hendelse. Panikken brer seg i det handlingen plutselig hopper fra en internasjonal storby til en annen. Det er nemlig én ting som brer seg raskere enn et ukjent virus som smitter via luften – frykt.

CONTAGIONs imponerende rolleliste inkluderer stjerner som Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law og Kate Winslet. Steven Soderbergh er dog en regissør som aldri lar stjernene stå i veien for karakterene de spiller, og ved å balansere filmen hårfint mellom thriller-, drama- og katastrofefilmsjangeren, beviser han nok en gang at han er en av Hollywoods smarteste og mest elegante regissører.

Steven Soderbergh

Steven Soderbergh er en av USAs mest vellykkede regissører de siste tiårene. Han startet karrieren med kortfilmer og konsertfilmer, og det store gjennombruddet kom med filmen SEX, LØGN OG VIDEOTAPE i 1989. James Spader og Andie MacDowell hadde rollene i filmen som vant Gullpalmen i Cannes og ble Oscarnominert for sitt manus. Soderbergh er en svært produktiv regissør som balanserer fint mellom det kommersielle og det kunstneriske; han har levert prisbelønte filmer som ERIN BROCKOVICH (2000) og TRAFFIC (2000), men står også bak ensemble-filmene OCEAN'S ELEVEN (2001), OCEAN'S TWELVE (2004) og OCEAN'S 13 (2007).