BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
Here's Your Life

Her har du ditt liv

ORIGINALTITTEL:
Her har du ditt liv
Sverige / 1966 / 169 min
REGI:
Jan Troell
"Jag vill inte ha det bra… Jag vill inte ha det bra!!"

HER HAR DU DITT LIV er Jan Troells mesterlige spillefilmdebut fra 1966. Troells filmografi teller blant annet titler som de kritikerroste UTVANDRERNE og NYBYGGERNE, og senest i 2009 åpnet han BIFF med sin hittil nyeste spillefilm MARIA LARSSONS EVIGE ØYEBLIKK. Troell er også en regissør som har betydd mye for Bergen filmklubb opp gjennom årene, og når man skulle løfte fram en av hans filmer, var det naturlig at valget falt på debuten.

HER HAR DU DITT LIV er basert på den nobelprisvinnende Eivind Johnsons romansyklus «Romanen om Olof», som utkom i fire bind i årene 1934-37. Vi møter den 14 år gamle Olof i 1914, i det han bestemmer seg for å dra fra sitt hjemsted i Norrbotten for å finne seg arbeid. Filmen er en slags dannelseshistorie hvor vi følger Olof på hans ferd mot identitet og sosial bevissthet. Med et fjellstøtt billedspråk og utsøkt teft for tidskoloritt presenterer Troell oss for en rastløst søkende gutt, som foran publikums øyne vokser opp til å bli en reflektert ung mann.

Jan Troell

Jan Troell var i utgangspunktet barneskolelærer, men begynte så smått å lage kortfilm tidlig på 1960-tallet. Han ble siden fotograf for Bo Widerberg, og debuterte som spillefilm-regissør med HÄR HAR DU DITT LIV i 1966, som bygget på nobelprisvinner Eyvind Johnsons bok Romanen om Olof. Også som dokumentarskaper har Troell gjort seg bemerket, især med det han selv beskriver som sitt viktigste verk, SAGALANDET. Han blir av mange omtalt som en estetisk orientert regissør som gjerne lar kameraet tale for seg selv.