BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Gemma Atwal

Marathon Boy

ORIGINALTITTEL:
Marathon Boy
Storbritannia / India / 2010 / 98 min
REGI:
Gemma Atwal
Løp, Budhia, løp!

Hvordan skal man forholde seg til at en 3-åring tilsynelatende frivillig løper maraton (42 km) fordi hans fosterfar sier at han liker det? Uhørt, er første reaksjon, men MARATHON BOY belyser saken fra flere sider. Budhia Singh kommer fra slummen og blir tatt inn i varmen til Biranchi Das, en mann som på eget initiativ og uten noen form for kompensasjon, driver et judosenter kombinert med barnehjem. Tidlig oppdaget han at guttungen hadde et talent for, vel, å løpe uten stans. Han ser for seg OL og ære og berømmelse ikke bare for Budhia, men på vegne av hele nasjonen.

Media og lokalbefolkningen kaster seg over "the wonder kid", men dette gjør også at myndighetene og barnevernet raskt blandes inn. Etter kort tid oppstår det sterke meninger i hele India rundt Budhias velferd og om Biranchis motiver. Ting tar en dramatisk vending da Budhias biologiske mor vil ha foreldreretten tilbake. Regissør Gemma Atwal har fulgt historien fra det blir kjent at gutten er Indias nye OL-håp og balanserer hele veien argumentene for og imot. Det er til slutt vi som seere som selv må ta moralsk standpunkt.

Gemma Atwal

Gemma Atwal har jobbet med en mengde britiske tv-dokumentarer samt som frilanser for ulike produksjonsselskap. Hun har også erfaring som journalist. I tillegg til MARATHON BOY har hun regissert EXPEDITION ALASKA for tv.