BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire
Twilight Portrait
Angelina Nikonova
Skumringsportrett
Portret v sumer kakh

Skumringsportrett

ORIGINALTITTEL:
Portret v sumer kakh
Russland / 2011 / 105 min
REGI:
Angelina Nikonova
I menneskesinnets gråsone

Marina er en velmenende sosialarbeider som sammen med sin mann lever et relativt bekymringsløst liv i Moskvas øvre middelklasse. En kveld overhører Marina at en kvinne blir voldtatt av tre politimenn, men på grunn av omstendighetene forsøker hun ikke å stoppe dem. Kort tid senere blir Marina stoppet og voldtatt av de samme politimennene. Overgrepet endrer Marina fullstendig, men istedenfor å bryte sammen, oppsøker hun en av voldtektsmennene og innleder et høyst besynderlig forhold til ham og hans familie.

SKUMRINGSPORTRETT er kontroversiell, og definitivt ikke en film for alle. Hovedpersonens reaksjon på overgrepene hun utsettes for gir mening innenfor denne narrative konteksten, men vil utvilsomt provosere mange feminister. Regissør Angelina Nikonovas mål er imidlertid ikke å provosere, men snarere å skildre en side av den menneskelige psykologi vi ikke alltid er like villige til å innrømme at eksisterer.

Angelina Nikonova

Angelina Nikonova er en russisk regissør som studerte ved the School of Visual Arts i New York fram til 2001. Hun har tidligere regissert kortfilmen ISOLSCELES (2001) og dokumentaren POINT OF RETURN (2005). TWILIGHT PORTRAIT (2011) er hennes første spillefilm. Skuespillerinnen Olga Dihovichnaya har fungert som både medprodusent og hovedrolleinnehaver under produksjonen av denne filmen.