BIFF 2020

Videregående skole

Gratis heldags dokumentarfilmtilbud til videregående skoler i Hordaland.

BIFF inviterer alle videregående skoler i Hordaland til gratis heldags dokumentarfilmfestival. Hvert år arrangerer vi ulike temadager, og sammen med ulike fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassen.

BIFFs dokumentarfilmfestival for videregående skoler er en tradisjon med over 80.000 elevbesøk på ti år. Tidligere temaer har blant annet vært klima og miljø, urbanisme, mat, media og migrasjon.

Hvert år inviterer vi spennende gjester som gjerne svarer på spørsmål fra elevene etter filmvisningene, og sammen med fagmiljøer utvikler BIFF studiemateriale til forberedelse og diskusjon i klassene. Raftostiftelsen er viktige samarbeidspartnere også i år.

Vi benytter stemmerettsjubileet til å vie kvinners kamp oppmerksomhet i årets menneskerettighetsprogram. Et annet program ser helhetlig på samfunnsutvikling gjennom økonomi, energi og byutvikling. Dessuten får havet et eget program.

Visningene for videregående skole er fulle, men ønsker dere å stå på venteliste eller trenger mer informasjon, kontakt Håkon Tveit, undervisningsansvarlig (hakon (at) biff.no, tel (+47) 55 30 08 47, mob (+47) 930 52 592).

Her er filmene for temaene Kvinner i kamp, Havet og Helhet:

TEMA: KVINNER I KAMP

100 år etter at norske kvinner fikk stemmerett er det fortsatt en lang vei å gå for mange av verdens kvinner. Også i Norge er noen utsatt for brudd på menneskerettigheter nettopp fordi de er kvinner. Hvilke kamper pågår? I samarbeid med Raftostiftelsen.

Last ned studiemateriale for Kvinner i kamp (pdf)

PUSSY RIOT – A PUNK PRAYER

Regi: Maxim Pozdorovkin og Mike Lerner, Russland 2013 (1 t 33 min)

Tre unge kvinner i bandet og bevegelsen Pussy Riot sniker seg inn i katedralen i Moskva for å demonstrere for ytringsfrihet og mot president Vladimir Putin og Den russisk-ortodokse kirken sin makt og mannssjåvinisme. Det får de svi for.

BANAZ – A LOVE STORY

Regi: Deeyah Khan, Norge 2012 (1 t 8 min)

Kurdiske Banaz ble tvangsgiftet til en mye eldre mann i London. Etter mye mishandling stakk hun av og fortalte britisk politi at hun fryktet familien sin. Siden forsvant hun sporløst. Dette er en krimfortelling om æresdrap.

SALMA

Regi: Kim Longinotto, Storbritannia/India, 2013 (1 t 30 min)

Salma har vært innestengt fra hun var 13 år gammel i 25 år. Hun ble tvunget til å gifte seg, bare for å fortsatt leve i ufrihet. Hun begynte å skrive dikt i skjul, og ble den mest berømte tamilske poeten i India.

TEMA: HELHET

Hvordan skal man best fordele penger i et samfunn? Hvilke kilder vil forsyne verdens voksende befolkning med energi? Og hvordan skal vi utvikle byene våre til å passe menneskenes behov best?

Last ned studiemateriale for Helhet (pdf)

INEQUALITY FOR ALL

Regi: Jacob Kornbluth, USA 2012 (1 t 30 min)

Berkeley-professor Robert Reich var arbeidsminister under Bill Clinton, uten å få gjennomslag for sine tanker. Her gir Reich en underholdende og pedagogisk innføring i hvordan det voksende gapet mellom fattig og rik i USA på sikt truer økonomien til begge, samt demokratiet.

SWITCH

Regi: Harry Lynch, USA 2013 (1 t 38 min)

Professor Scott Tinker fra University of Texas legger ut på en grundig og helhetlig tur gjennom fordeler og ulemper med alle store energikilder, fra vannkraft i Hardanger til kull i USA og vindmøller i Danmark.

THE HUMAN SCALE

Regi: Andreas M. Dalsgaard, Danmark 2012 (1 t 23 min)

Den danske arkitekten Jan Gehl utviklet revolusjonerende tanker om hvordan byutvikling måtte handle om mennesket og våre behov. Nå er han verdenskjent, og hans metoder prøves ut fra Chongquing til New York og fra Melbourne til Dhaka.

TEMA: HAVET

Ifølge Ole-Eirik Lerøy er Bergen verdens marine hovedstad. Over sytti prosent av Jorden dekkes av hav, og havets habitat er 300 ganger det på land i volum. Havets betydning for liv på jorden er grovt undervurdert. Hvordan er samspillet mellom liv på land og i vann? Hvilke fallgruver har fiskeoppdrett? Hvordan bidrar menneskelig aktivitet til forsuring av havet?

Last ned studiemateriale for Havet (pdf)

HAVETS SØLV

Regi: Are Pilskog (30 min)

Lundefuglen på Stadt venter hvert år på at silden skal strømme forbi, så de kan fore kommende generasjoner, men i havet skjer endringer som får uante konsekvenser på land.

SALMON CONFIDENTIAL

Regi:Twyla Roscovich, Canada 2013 (1 t 10 min)

Villaksen vest i Canada forsvinner, og forskere knytter problemene til sykdom i oppdrettsanlegg i området. Styresmaktene er kjappe med å stikke kjepper i hjulene deres. Marinbiolog Alexandra Morton får drahjelp fra kollegaer i Bergen for å avdekke laksebransjens hemmeligheter.

REVOLUTION

Regi: Rob Stewart, Canada 2012 (1 t 25 min)

Marinbiologen Rob Stewart vant ungdommens dokumentarpris på BIFF med SHARK WATER i 2007. Han ville redde haiene, men fant fort ut at overfiske ikke er det eneste problemet. Korallene dør, og havets framtid både avhenger av og er livsviktig for hvordan vi mennesker lever.