BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Pozitia copilului
Romania/ 2013/ 1 t. 52 min.
SPRÅK:
Rumensk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Vlad Ivanov, Ada Solomon
REGI:
Calin Peter Netzer
MANUS:
Calin Peter Netzer, Razvan Radulescu
FOTO:
Andrei Butica
PRODUSENT:
Calin Peter Netzer
Årets gullbjørnvinner er et rumensk mesterverk om familiebånd og skyldfølelse


Cornelia er en middelaldrende, fremgangsrik arkitekt som tilhører det øvre samfunnslag i Romanias hovedstad Bucuresti. Hennes fokus på karrieren har kostet henne det en gang så nære forholdet til hennes voksne sønn Barbu, men Cornelia velger snarere å legge skylden på hans kone Carmen. En kveld Cornelia feirer fødselsdag med fiffen, får hun en illevarslende telefon om at Barbu har kjørt ned og drept en ung gutt, og at han er innbrakt til politiet for avhør. Hun tar resolutt affære og innfinner seg øyeblikkelig på stasjonen for å få Barbu til å endre sin forklaring. Etter å ha tatt sønnen med seg til barndomshjemmet, tar hun opp jakten på hovedvitnet til ulykken for også å bearbeide hans versjon av hendelsene.

MOR OG SØNN er et utsøkt, velspilt drama om en mor som trår over alle grenser i sitt forsøk på å gjenerobre det hun mener er hennes rettmessige plass i sin sønns liv. Filmen utgjør en skarp kritikk av det rumenske klassesamfunnet, og sender tankene hen til Krzsysztof Kieslowskis filmspråk.

Calin Peter Netzer

CALIN PETER NETZER (1975) er en rumensk filmregissør, manusforfatter og produsent som debuterte som langfilmskaper i 2003 med den prisbelønte MARIA. For MOR OG SØNN mottok han Gullbjørnen i Berlin, og filmen er oppført som Romanias bidrag til neste års Oscar-utdeling.