BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse

Banaz - A Love Story

ORIGINALTITTEL:
Banaz - A Love Story
Norge / Storbritannia/ 2012/ 1 t. 9 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
MEDVIRKENDE:
Caroline Goode, Diana Nammi, Nazir Afzal
REGI:
Deeyah Khan
MANUS:
Darin Prindle
FOTO:
Jeremiah Chapman
PRODUSENT:
Deeyah Khan, Darin Prindle, Andrew Smith
Drivende god dokumentar om æresdrap i dagens England

Kurdiske Banaz ble tvangsgiftet til en mye eldre mann i London, og etter mye mishandling stakk hun av og fortalte britisk politi at hun fryktet både ektemannen og familien. Deretter forsvant hun sporløst. BANAZ - A LOVE STORY er en krimfortelling om æresdrap og systemsvikt. Da Banaz tok kontakt var politiet ute av stand til å se varsellampene lyse, men etterforsker Caroline Goode tar saken på alvor og begynner gradvis å nøste opp i hva som har skjedd.

At æresdrap foregår i Nord-Europa er en kjensgjerning, men for de fleste av oss er det bare en ubehagelig statistikk. Denne filmen er et rørende portrett av et offer som tryglet om hjelp uten å få det. Norsk-pakistanske Deeyah er halvt aktivist, halvt filmskaper. I tillegg til å ha mye på hjertet, er hun en god historieforteller. Historien om Banaz er dypt engasjerende på et menneskelig plan. Deeyah har vunnet flere priser for sitt arbeid, senest en Emmy for BANAZ. Det er på ingen måte vanskelig å forstå: Dette er en av årets mest gripende og opprørende dokumentarfilmer.

Deeyah Khan

Kanskje bedre kjent som Deepika Thathaal (1977) gjorde DEEYAH suksess som musiker i Norge på nittitallet. Nå har hun slått seg ned i England hvor hun og hennes selskap Fuuse retter søkelyset mot kvinners rettigheter gjennom musikk, film og aktivisme.