BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints

Pussy Riot - A Punk Prayer

ORIGINALTITTEL:
Pussy Riot - A Punk Prayer
Russland / Storbritannia/ 2013/ 1 t. 28 min.
SPRÅK:
Russisk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Nadezhda Tolokonnikova, Mariya Alyokhina, Yekaterina Samutsevich
REGI:
Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
FOTO:
Antony Butts
PRODUSENT:
Maxyne Franklin, Nick Fraser, Xenia Grubstein, Martin Herring, Mike Lerner, Havana Marking, Maxim Pozdorovkin, Nick Quested, Kate Townsend
Jomfru Maria, Guds mor, bur Putin inne

Tre medlemmer av bandet og bevegelsen Pussy Riot sniker seg inn i Vasilijkatedralen i Moskva for å demonstrere for ytringsfrihet, mot president Vladimir Putin og mot den russisk-ortodokse kirkens makt og mannssjåvinisme. Stuntet faller ikke i smak hos autoritetene, og aktivistene bringes for et rettssystem som Kafka kunne kokt opp. De unge kvinnene står steilt og stolt mot overmakten og er usedvanlig gjennomtenkte og velartikulerte i sitt forsvar.

Mye har blitt skrevet om punk-kollektivet som er blant Putins mest profilerte motstandere. Denne dokumentarfilmen byr på et engasjerende og provoserende innblikk i deres prosjekt, samt rettssaken mot dem. Filmskaperne har kommet tett på de tre aktivistene og byr på mye unikt materiale. De gir også ordet til Pussy Riots kritikere i kirken og rettssalen. Filmens regissører, Pozdorovkin og Lerner, avdekker de lugubre maktstrukturene i Putins Russland, og hva det koster å si imot patriarkatet. Denne punkbønnen er den ultimate filmen om Pussy Riot.

Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin

Amerikanske MIKE LERNER har produsert en lang rekke dokumentarfilmer, blant annet BIFF-suksessene AFGHAN STAR (2009) og TO HELL AND BACK AGAIN (2011). Nå debuterer han som regissør sammen med russiske MAXIM POZDOROVKIN som har mye til felles med Pussy Riot og gjør sin andre langfilm.