BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse

In the Shadow of the Sun

ORIGINALTITTEL:
In the Shadow of the Sun
Storbritannia/ 2012/ 1 t. 28 min.
SPRÅK:
Swahili
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Josephat Torner, Vedastus Zangule
REGI:
Harry Freeland
MANUS:
Harry Freeland
FOTO:
Harry Freeland
PRODUSENT:
Harry Freeland
TEMA:
Politikk
Livsfarlig overtro på den afrikanske landsbygda

I Tanzania nektes flere albinoer skolegang, og mange plasseres i fengselslignende leirer for sin egen sikkerhet. Mellom juni 2007 og mars 2009 ble 54 personer med albinisme drept i Tanzania. Troen på økonomisk gevinst for slike drap er særlig utbredt i områdene rundt Victoriasjøen. Flere tror at de kan oppnå bedre fiske og mer effektiv gruvedrift ved å kutte armer og ben av unge albinoer.

IN THE SHADOW OF THE SUN følger Josephat Torners kamp mot slike holdninger over hele Tanzania. En tilbakevendende problemstilling i hans kamp er møtene med manglende kunnskap i de rurale områdene. Under et tre i Ramadi forteller en av innbyggerne i landsbyen følgende historie: Umiddelbart etter at hans nabo hadde plassert sin albinosønn bort, begynte han å bygge et kjempedigert hus. Hvordan var det mulig at de to hendelsene ikke hang sammen? Torners kamp er et sterkt møte med overtro og ignoranse, men samtidig håp, medmenneskelighet og styrke.

Harry Freeland

HARRY FREELAND er regissør, produsent og fotograf. Han har tidligere jobbet på dokumentarprosjekter for BBC, ITV, Sky Community Channel og Teacher's TV. IN THE SHADOW OF THE SUN er hans første helaftens dokumentar.