BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere

Den grønne sykkelen

ORIGINALTITTEL:
Wadjda
Saudi Arabia/ 2012/ 1 t. 37 min.
SPRÅK:
Arabisk
UNDERTEKSTER:
Norsk
MEDVIRKENDE:
Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf
REGI:
Haifaa Al Mansour
MANUS:
Haifaa Al Mansour
FOTO:
Lutz Reitemeier
PRODUSENT:
Roman Paul, Gerhard Meixner
En saudiarabisk perle

Ti år gamle Wadjda er en uredd og nysgjerrig jente, og i det restriktive Saudi-Arabia er ikke det bare enkelt. På skolen anses hun for å være en bråkmaker, og hun har lite til overs for de begrensninger islamsk tradisjon og saudiarabisk lov setter for kvinners frihet. Wadjda drømmer om å eie en grønn sykkel slik at hun kan sykle om kapp med bestevennen Abdullah, men i henhold til saudiarabisk skikk skal ikke kvinner sykle på offentlig sted. For å skaffe penger til å kjøpe drømmesykkelen melder hun seg på en koranresitasjonskonkurranse, hvilket bare gjør lokalsamfunnet enda mer skeptiske til den egenrådige unge frøkenen.

DEN GRØNNE SYKKELEN er en av de første spillefilmene som er laget utelukkende i Saudi-Arabia, som i praksis er et land uten kinoer. I likhet med mange kritikerroste iranske regissører bruker Haifaa Al Mansour myndighetenes strenge sensur til sin fordel: Wadjdas drøm om å sykle gjennom gatene blir en poetisk og velartikulert metafor for den frihetslengsel som deles av så mange av landets kvinner.

Haifaa Al Mansour

HAIFAA AL-MANSOUR er kjent som den første kvinnelige filmskaperen fra Saudi-Arabia. Debuten DEN GRØNNE SYKKELEN ble første gang vist på filmfestivalen i Venezia i 2012, og senere innstilt som den saudi-arabiske Oscar-kandidaten for beste fremmedspråklige film.