BIFF 2021: 20.-28. oktober
Norsk dokumentar

Det siste vitnet

ORIGINALTITTEL:
Det siste vitnet
Norge/ 2013/ 52 min.
SPRÅK:
Norsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
REGI:
Øystein Rakkenes og Morten Conradi
MANUS:
Øystein Rakkenes og Morten Conradi
FOTO:
Nils Petter Lotherington, Haakon Wettre, Tommy Norrman
PRODUSENT:
Øystein Rakkenes
Den ukjente historien om den norske motstandskampen

«Den forestilling om at man ikke hadde lov til å sette i gang overvåkning før man hadde fått grunn til mistanke om ulovlig aktivitet er etter mitt skjønn naiv», sier Kåre Willoch når han forteller om den norske statens overvåkning i etterkrigstiden. Pelle-gruppen utførte noen av de dristigste sabotasjeaksjonene i Norge under krigen, men på grunn av deres kommunistiske overbevisning var det ikke rom for dem i den kalde krigens Norge. Fra øverste politiske hold ble de ansett som en trussel, og medlemmene ble avlyttet, trakassert, utsatt for yrkesforbud og regelrett sensurert bort fra norsk historie.

Idag er det kun et fåtall gjenlevende personer fra Pelle-gruppen som kan fortelle om deres innsats under krigen og den nærmest totale neglisjeringen av deres innsats etter 1945. Regissørene Øyvind Rakkenes og Morten Conradi iscenesetter en fiktiv rettssak der de aldrende motstandsmenn får tale sin sak. I vitneboksen sitter blant annet statsministere, statsråder og historikere, og de beretter om et av de mørkere kapitler i norsk historie.

Øystein Rakkenes og Morten Conradi

ØYSTEIN RAKKENES (1957) er filmskaper, journalist og forfatter. Etter 12 år i NRK etablerte Rakkenes sitt eget produksjonsselskap Mpower Media i 2001. Han har tidligere vunnet Amanda for beste dokumentarfilm for BRØDRE I KRIG, som ble vist på BIFF i 2010.

MORTEN CONRADI (1954) er journalist og dokumentarfilmskaper. Han har laget filmer som SABOTØRER I TÅKE (2010) og SANGEN REDDET MITT LIV – EN FILM OM IGOR OG MIN FAR (2013).