BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Downloaded

ORIGINALTITTEL:
Downloaded
USA/ 2013/ 1 t. 46 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
MEDVIRKENDE:
Sean Parker, Noel Gallagher, Billy Corgan, Henry Rollins, Mike D
REGI:
Alex Winter
MANUS:
Alex Winter
FOTO:
Anghel Decca
PRODUSENT:
Alex Winter, Maggie Molina
Før iTunes, Spotify, Netflix og Pirate Bay fantes Napster

Tjenester som iTunes, Spotify, WiMP og Netflix er et direkte resultat av at mennesker verden over har delt musikk, film og annet innhold med hverandre over Internett. Dersom film- og musikkbransjen selv hadde fått bestemme, hadde dvd, BluRay og cd fortsatt vært de dominerende formatene, og bransjens inntjening hadde vært høyere enn noensinne. Dokumentarfilmen DOWNLOADED forteller historien om Napster, fildelingstjenesten som bærer ansvaret for hvordan vi i dag kjøper og forbruker musikk, film og annet digitalt innhold.

Shawn Fanning og Sean Parker skapte Napster mens de fortsatt gikk på college. Opprinnelig var den tenkt som et verktøy som venner kunne bruke til å dele musikk over nettet, men etter hvert som den vokste i omfang fremstod den som en reell trussel mot den globale musikkbransjen. Gjennom intervjuer med Parker og Fanning, bransjefolk, opphavsrettsjurister og artister som Henry Rollins, Noel Gallagher og Mike D fra the Beastie Boys får vi en rekke ulike versjoner av historien om tiårets viktigste forbrukerrevolusjon.

Alex Winter

ALEX WINTER er en amerikansk skuespiller, regissør og manusforfatter. Han er som skuespiller kjent for sin rolle i kultklassikeren «The Lost Boys» fra 1987, og som regissør for å laget «Fever», som i 1999 ble vist ved filmfestivalen i Cannes.